Wijnblog

Op een prachtig Oud & Nieuw

oud-en-nieuw

Als een jaar zo tegen het einde loopt, dan vraagt dat bijna om een blik achterom. Het jaar begon op 1 januari best goed met het afschaffen van de zo gehete ‘ bubbeltaks’. Of het nu zo is dat we in Nederland meer bubbels zijn gaan nuttige, weet ik nog niet. Wel weet ik dat we nog ver achterlopen op onze buurlanden, zowel Duitsland als in België, daar weten ze wel raad met bubbels. Best jammer, want een glas bubbels kan zo mooi zijn. Heerlijk bij veel hapjes en gerechten en de bubbels geven bij vettige smaken een mooi schoon mondgevoel, op naar het volgende hapje en slokje! Dus goed voornemen nummer 1, meer bubbels in het glas! Bovendien bevat een glas Brut veel minder suikers, dus geweldig voor de lijn.

Wijntechnisch was 2017 best een dramatisch jaar, voor de Bordeaux was het de slechtste oogst sinds 1945, in ieder geval qua volume, want de eerste resultaten, gemeten op de kwaliteit in het glas, zijn gelukkig heel goed. Vrieskou in april en sterke hagelstormen eind augustus hebben de volumes dramatisch doen afnemen. De wijn van 2107 Bordeaux zal dus duur betaald worden. Deze lage opbrengst aan de druivenstokken is vooral funest voor de prijs van bulkwijnen, dus ik zou zeggen; ‘geen bulk in 2018’. Gaan we naar de andere kant van de oceaan, dan zien we in Napa of Sonoma, waar veel bosbranden hebben plaats gevonden, de oogst 2017 toch nog net mooi binnen was, zodat we het niet helemaal als heel beroerd afschilderen. Wat gemixt met reserve voorraad, maakt het toch een goed wijn resultaat. Al vreest men wel dat bij de oogst van 2018 de invloeden van de branden zijn terug te proeven. We wachten af.

HeerenvandeWijn 2017 was een veel bewogen jaar! Dramatisch allerminst. We hebben 2 winkels erbij mogen openen, Ede en IJsselstein. Waarbij IJsselstein is gecombineerd met een geweldige wijnbar! Het is zo leuk om de wijnen die je verkoopt in een fles voor thuis, ook direct te kunnen schenken. Gasten kunnen daar echt ontdekken in wijn! Bij de wijnen kunnen ook heerlijke hapjes, charcuterie en kaasplanken worden besteld, welke de wijnbeleving nog meer compleet maken en gastheer Nout maakt dat je je er welkom voelt. Daar was afgelopen jaar nog iets heel leuks, MeisjesvandeWijn! Een geweldig gaaf concept binnen de Heeren! Meiden met een mooi verhaal en kennis van de wijnen die ze schenken. Proeverijen, bedrijfsfeesten, food&winefestivals, er is vast al wel iets voorbij gekomen waar je deze meiden tegen kwam en waar ze een mooi glas voor je inschonken.

Dus ik zou zeggen, adieu 2017, het was weer een bijzonder jaar, welkom 2018!
Team HeerenvandeWijn wenst iedereen een prachtig 2018!
Hartelijke groet Esther