Wijnblog

Rivetto, ohlala!

rivetto-oh-lala

Op reis in Italië heb ik een pitstop bij Rivetto gemaakt. Rivetto is een wijnhuis in Serralunga d’Alba, het ligt op een heuvel, aan de rand van het Barolo gebied. Alleen al vanwege het prachtige uitzicht, is het een aanrader om het huis te bezoeken! De mooie wijngaarden tegen de heuvels, en de stadjes, die als een kroon op de toppen staan. Niet alleen het uitzicht, maar ook het huis bezoeken is een feest. We werden ontvangen door de vriendelijke Rita, de pr-dame. De wijnmaker Enrico en zijn vrouw Kasia waren zelf een paar dagen aan het genieten van de Italiaanse kust. Rita liet ons de wijngaarden zien en vertelde over de verschillen in ligging en met name de verschillen in bodemstructuur, want in een Barolo of Barbaresco doen die verschillen er heel erg veel aan toe. Bij Rivetto werken ze biologisch, bio dynamisch. Dit houdt vooral in dat ze geen bestrijdingsmiddelen gebruiken en samenwerken met de natuur zoals deze aan ons gegeven is. Dit klinkt wat filosofisch, maar Rita legde uit dat een natuurlijk bos zichzelf reguleert en zichzelf in stand houdt. Deze flora en fauna hebben ze rondom hun wijngaarden gecreëerd. Ze hebben andere gewassen en specifieke bloemen, bomen en planten rondom aangepoot, zodat hier de juiste insecten en de juiste stoffen in de omgeving van de druiven zijn. Dit om de kwaliteit van de druiven optimaal te krijgen en ook vooral zonder kunstmatige toevoegingen. Dit proces van jaren hard werken heeft ze per 2017 een certificering opgeleverd, en daar zijn ze bij Rivetto heel trots op!

We kregen alle barrique’s en wijnvaten te zien waar de wijnen heerlijk in liggen te rijpen. Rita liet ook amphora’s zien, hierin hielden ze een experiment met de Nebbiolo druif. In de amphora’s worden de druiven gestopt, dan gaat de deksel erop en na een paar maanden heb je wijn. Dit is mijn snelle versie ervan natuurlijk, maar het resultaat is een compleet natuurlijke wijn, iets wat we steeds meer en meer zien. Aan de achterkant van het wijnhuis was een soort sprookjesdeur, hierachter zat een grotje, uitgehakt in kleibodem. Het is een mini-museum waarin een Rivetto Barolo van 1944 bewaard wordt. In dit grotje kun je perfect de onderkant van de bodem zien en de verschillende lagen waaruit deze bestaat. Voor de oude Barolo is deze plek de ultime klimaatkast, om de optimale houdbaarheid te behouden.

Het wijnhuis is niet heel groot, maar van een bijzondere kwaliteit en de wijnen…. mocht ik allemaal proeven! Heus geen straf. In bijna alle wijngebieden zie je wel mousserende wijnen, zo ook hier. Gemaakt op de traditionele wijze, dus net als champagne, zo wordt de Kaskal gemaakt. Een mousserende witte wijn van de blauwe Nebbiolo druif. Bijzonder hiervan is dat ze de druiven voor deze wijn van de trossen afknippen, dus in een eerder stadium, als de druif nog veel zuren heeft. Ze knippen de punt van de trossen af voor de Kaskal, de overige druiven van de tros rijpen verder. Behoorlijk intensief werkje. Ze hebben ook een Kaskal welke 77 maanden op zijn lie gerijpt heeft. Ik durf het bijna niet te zeggen, maar je zou zo maar kunnen vergeten dat er nog champagne is. Heerlijk!

Rita schonk als eerste stille wijn de Barbera Zio Nando in. Het glas is allerminst stil, het jubelt van het fruit en de kleur is magnifiek. Wat een smaak en kracht zit er in deze wijn! Ohlala, hier zou ik een avond lang van kunnen genieten, kaasje erbij en niks meer aan doen!
Dan komen we bij de rode wijnen van de Nebbiolo druif. De eerste was de Langhe Nebbiolo, liefkozend de baby-Barolo genoemd. Perfect van kwaliteit, veel rood fruit en toch ook al die gerijpte tonen van een Barolo. De volgende wijn was de Barbaresco Marcarine, elegant en verfijnd, twee woorden speciaal bedacht voor deze wijn! En een afdronk zo lang! Barbaresco wordt ook gemaakt van de Nebbiolo druif. De bodem van deze wijngaarden bevatten vaak iets meer zand en een Barbaresco rijpt iets minder lang dan een Barolo, 26 maanden waarvan 9 maanden op hout. Kwalitatief doet een Barbaresco niet onder van een Barolo. In beide gebieden zijn diverse crus, sottozones in het Italiaans. De stijl van de wijn is gewoon ietsje anders, al blijft de Nebbiolo wel een ferme druif met duidelijk tannine.

De volgende wijnen waren de Barolo’s, en eerlijk is eerlijk, het zijn gewoon mooie jongens in een fles. Je kunt ook een soort vergelijking maken qua smaak denk ik! De Barolo Serralunga d’Alba, geheel afkomstig van één wijngaard. Dit is een stoere jongen, beetje bravoer, naarmate hij ouder wordt, wordt hij verstandiger en komt er een zachtere kant tevoorschijn. Heerlijke wijn, vooral om bij te eten. Een risotto of langzaam gegaard vlees met pasta. We gaan door naar de Barolo Briccolino, afkomstig van een top wijngaard. Dit is een Barolo waar je heel stil van wordt. Hij start heel ingetogen, vervolgens een smaakexplosie en een fluweelzachte immens lange afdronk. De tannines zijn er zeker, maar wel in een zachte variant. De wijn geeft bloemige tonen, tegen een achtergrond met pit en rijpheid. Ik zou hem haast vergelijken met een tangodanser vol met passie, die lieve woordjes in je oor fluisterd! Dan is er nog de Barolo Leon Riserva. Riserva staat in Barolo-land voor een rijping van minimaal 5 jaar. De Leon Riserva is afkomstig van 3 verschillende wijngaarden en bezit een enorme dosis kracht. Je proeft een diepe complexe wijn, welke best even wat ouder mag worden om optimaal van te genieten. De top-bussines man, waar de scherpe randjes vanaf zijn en waarvan het bootje vaker in het weekend mag gaan varen. Zoiets!

Als toetje kregen we de prachtige witte Langhe Nascetta. Nascetta is een authentieke streekdruif, welke een beetje in de vergetelheid was geraakt. De Rivetto Nascetto staat aangeplant op de enige wijngaard die ze hebben met noordelijke zonligging. Ideaal voor deze witte druif, want de druif behoudt zo mooi zijn zuren en geeft een frisse wijn af. De Langhe Nascetta krijgt een mooie houtlagering en rijpt wat op zijn lie. Dit geeft de wijn een mooie structuur en veel diepgang, je wordt helemaal blij van het fruit, zoals witte perzik. Een perfecte wijn voor een lange zondagmiddag lunch, deze zou ik dan afsluiten met de Barolo Briccolina. Goed plan hè!

Denk je nu, waarom was ik niet bij dat wijnhuis? Goed nieuws, je kan er makkelijk zelf een bezoek brengen en zelfs blijven slapen. Ze hebben een prachtige huis bij de wijngaarden en in het stadje Alba mooie appartementen. Doen! www.rivetto.it
De wijnen hebben wij natuurlijk in onze winkels voor je staan!

Groet Esther, team HeerenvandeWijn