Wijnblog

Zinderende Zomer

zinderende-zomer

Deze zomer gaat echt met tig records de boeken in! Al die zon en hitte zijn ongekend voor ons kikkerlandje, waarin de maand juli nog natter en killer kan zijn dan april. Dit jaar is het compleet anders, tropisch. Wedden dat er over negen maanden een piek aan baby’s geboren wordt!

Dit warme weer zorgt bij wijnliefhebbers voor gejubel in de Nederlandse wijngaarden, maar is het ook echt zo, dat dit warme tropische weer voor een geweldig wijnjaar in Nederland gaat zorgen? Theoretisch gesproken zou je zeggen van wel, maar zijn de druivenranken, welke vaak gespecialiseerd zijn op meer nattigheid en minder warmte, zo in staat om het beste in zich naar boven te halen? Ik denk het wel. Wij hebben wijnen met meer zuren, wat ook voor spanning in de wijn zorgt. Onze wijnen hebben ook smaken van koel, wit fruit, dat zal nu veel gerijpter smaken met tropische fruittonen, of heerlijk rijpe pruim in rood. We moeten helaas nog eventjes wachten op het resultaat van deze warme zomer.

Een groeicycles van de druif duurt gemiddeld 100 dagen. Alle druiven starten met een licht groene kleur, dus eigenlijk als witte druif. Alleen een specialist kan aan de vorm van het blad zien welke druif het is. Nu is het de periode van verkleuren, we noemen dit veraison. Druif voor druif kleurt blauw, mits het een blauwe druif is natuurlijk. Nu start ook het proces van de zuren en de suikers, de zuren nemen af en de suikers nemen toe. Druiven houden over het algemeen van een beetje droogtestress, dus geen regen kan best, onze bodems hebben voldoende vochtreserves. Nu maar afwachten en houden we onze vingers gekruist op een seizoen zonder belachelijke hagel of storm en een droog plukseizoen. Wat zullen we dan smullen van het Nederlandse wijnjaar 2018!

We genieten nu nog maar even van al het lekkers in onze winkels en op de terrassen. Proost!

Hartelijke groet,
Esther Zwanink Stevens