Wijnblog

Gouden match regels

gouden-match-regels

Yes, er was weer een klein spoortje herfst de afgelopen weken…..dat betekent dat het wijnglas iets vaker met een rood sapje wordt gevuld, en daar ben ik zo dol op!
Niets ten nadelen van witte wijn, want daar kan ik ook intens van genieten, maar waar rode wijn staat voor boswandelingen, haardvuurtjes, mooie gesprekken en romantische avondjes, geeft witte wijn mij een gevoel van zon, lachen met vrienden en vrijheid.

Stiekem ben ik ook een echte lekkerbek, en kan enorm genieten van lekker eten met een mooi glas wijn. Zeker als beide mooi samengaan en als combinatie kloppen, wit of rood. Om tot die prachtige combinatie te komen, zijn er een paar belangrijke punten om rekening mee te houden. Een soort gouden regels zeg maar.

Als eerste kijken we naar het gerecht, bedenk dat het soms makkelijker is om het gerecht iets aan te passen in plaats van de wijn. Is het een fris en strak gerecht, heeft het zuur. Denk hierbij aan een salade met kip of vis of een steak tartaar. Kappertje geven bijvoorbeeld een flink zuurtje, maar een vinaigrette kan ook behoorlijk zuren bevatten. Let hierbij vooral op dat de wijn ook niet te veel zuur bevat. Zuur plus zuur, daar ga je zo beroerd van kijken!

Voor gerechten met echt iets zoets geldt de regel dat de wijn ook iets van zoet moet hebben. Als je een wijn hebt met veel vanille aroma, dan kun je hier mooi gebruik van maken, zonder dat de wijn echt zoet is. Desserts bevatten vaak zoveel suikers, dat je hierbij bijna niet onder een zoete wijn uitkomt. Het mooie van goede zoete wijnen is dat deze vaak ook hele fijne zuren in zich hebben, zodat het fris en licht drinkt.

Dan kijken we naar de bereiding. Voor het gemak nemen we kip. Dit kun je pocheren, koken, stomen, bakken, grillen. Deze verschillende technieken geven al zoveel verschil in smaak, dan hebben we het nog niet over de kruiden en specerijen! Ik vind het zelf altijd heel fijn, als de vis, kip of het vlees een krokant jasje heeft, dat de wijn dan ergens een beetje hout heeft gezien in het rijpingsproces. Rijke geroosterde kip mag dus best met een volle witte wijn met een tik hout, weggespoeld worden. Langzaam gegaarde sucade, met laurier en kruidnagel roept op die manier ook om wijn met een beetje hout en pit!

In de praktijk blijkt het niet altijd even gemakkelijk om een goede match te maken, maar voor het juiste advies mag je dan ook altijd langskomen, want wijn is er in zoveel smaken en met specifieke uitzonderingen. Het allerbeste advies hierin is toch wel héél veel proeven en laten we nou héél veel heerlijke wijnen daarvoor in huis hebben!
Tot snel bij een van onze winkels of in de wijnbar!
Esther Zwanink Stevens