Wijnblog

Bio, Dynamisch of natuurwijn

wat-is-bio-dynamisch-of-natuurwijn

Het is absoluut de tijd om goed na te denken of alles wat we doen wel verantwoord is, en dan met name verantwoord voor onze ‘moeder aarde’. Eerlijk is eerlijk, we hebben er met zijn allen best een zooitje van gemaakt. We worden dagelijks met onze neus op de feiten gedrukt, de koppen in de krant, de producten die we kopen, het afval dat we scheiden, de groene energie aanbieders vliegen om je oren, maar hoe zit dat nu met wijn?

Biologische wijn, bio-dynamische wijn, natuurwijn allemaal termen over wijn, maar wat houdt het in en wat zijn die verschillen? Nog belangrijker lijkt dan de vraag; “deugt mijn normale wijn nog wel?”. Eerst maar eens biologische wijn, in het kort is dit wijn waarbij de druiven geheel biologisch geteeld worden. Dit betekent dus geen kunstmatige bestrijdingsmiddelen en kunstmest, kopersulfaat wordt wel toegestaan om schimmels te bestrijden. Verder wordt er zeker ook gekeken of er verantwoord omgegaan wordt met energie, water en de bodem waarop de druiven groeien. Vaak is in biologische wijn geen extra of slechts een minimale hoeveelheid sulfiet toegevoegd, wijn bevat van nature sowieso altijd sulfiet! Wijnflesetiketten die beweren dat er géén sulfiet in de wijn bevindt verkondigen dus onzin, wel kan erop staan ‘geen sulfiet toegevoegd’. Biologische wijnen zijn dus gemaakt met een groot respect voor de natuur, zo mag je dit best stellen.

Maar bio-dynamisch dan hoor ik sommige dan denken, wat is daar nu zo verschillend aan met biologisch? Bio-dynamische wijn wordt gemaakt vanuit het gedachtengoed van Rudolf Steiner, de grote naam achter het antroposofisch gedachtengoed. Antroposofisch heb je niet 1-2-3 uitgelegd, denk ik, maar het draait er allemaal om dat we onderdeel uitmaken vanuit een groter geheel dat onlosmakend met elkaar verbonden is. Dan weet je nu precies nog niets! Het gaat dus veel verder dan respect voor de natuur, het is meer één met de natuur, maar ook de maan, de zon en ons sterrenstelsel. Hier haken vast sommige van ons af, maar geloof het of niet, er komen verdraaid prachtige wijnen vanuit deze hoek! Vergeet ook niet dat bijvoorbeeld vogels hun koers bepalen vanuit ons sterrenstelsel en ik weet zeker dat vogels geen kalender of agenda op zak hebben. Dan nog sterker, er bestaat zelfs een app ‘When Wine Tastes Best’, hierop kun je zien wanneer de wijn het allerbest tot zijn recht komt in je glas. Let op, een slechte wijn gaat echt niet beter smaken op een juist moment!

Dan last, maar zeker niet least, natuurwijn. Natuurwijn is naar mijn inziens de meest pure vorm van wijn. Hierbij wordt het proces in de wijnkelder zo min mogelijk beïnvloed. Eigenlijk mogen druiven naar de vrije hand gaan gisten en zichzelf optimaal omturnen tot ons geliefde sapje; wijn. Natuurwijn wordt vaak ook niet gefilterd en geeft hierom geregeld een troebel glas. Doordat de wijnmaker nauwelijks corrigeert in het wijnmaak proces, kan de wijn per jaargang, maar zelfs ook per fles behoorlijk verschillen. Bij natuurwijn ligt de nadruk dus niet zo zwaar op hoe de druiven geteeld worden, maar meer op hoe men na de oogst met de druiven omgaat.

Zelf ben ik zeker wel voorstander van verantwoord wijn maken, wijn gemaakt in bulk op mega bedrijven, maakt het wijngevoel toch wel een beetje troebel, maar we moeten wel eerlijk zijn. We willen allemaal graag wijn op onze feestje of een lekker glaasje zo tussendoor en dan maken we liever geen duurdere fles open, want dit doe je niet op maandag of dinsdag, toch? Dus bij het volgende flesje wijn staan we even stil, klopt de prijs/kwaliteit en heeft de wijnmaker het respect voor de natuur in het achterhoofd gehouden, want zeg nou zelf lieveheerenbeestjes en zoemende bijen horen toch in de wijngaard!
Tot slot, enige inspiratie over dit onderwerp heb ik toch wel gekregen bij het wijnhuis Rivetto uit Piemonte. Een aanrader om eens hun site te bekijken, www.rivetto.it of nog mooier, een bezoek brengen aan het wijnhuis, ze hebben prachtige kamers. Alles wat zij doen, komt ten goede aan de wijn en alles is vanuit een hoger gedachtengoed. Heel bijzonder!
Allemaal proost voor het weekend!