Dengler Seyler, Duitse wijn op zijn best!
Soms komt er zomaar iets moois op je pad, soms moet je er iets harder naar zoeken. Weingut Dengler Seyler is een wijnhuis waar we zeker even naar moesten zoeken, maar het belooft veel moois.
Duitsland is een wijnland met wijnen van hoge kwaliteit, maar toch ook nog het wijnland waar de grote bulk zoete witte terrasslobbers vandaan komt. Daar is overigens niets mis mee, want liefhebbers zijn er dol op, maar hierdoor wordt weleens de hoge kwaliteit van de Duitse wijnen onderschat. De Riesling is onbetwist de koningin van alle druiven die aangeplant staan in Duitsland. De wijnen van deze druif hebben zoveel verschillende gezichten, van elegante strakke wijnen tot plakkerig zoet en daartussen past alles. Duitsland is ook zeker niet alleen Riesling, het heeft nog een geheel eigen scala aan druiven en ook klassiek Franse druivenrassen zie je er steeds meer. In het rood is de Spätburgunder de wijn. De Spätburgunder is de Duitse vertaling van de Pinot Noir. De wijnen van de Spätburgunder zijn vaak bijzonder goed, ik ben hier echt een grote liefhebber van.
Dengler Seyler is een wijnhuis in het wijngebied Pfalz, in het dorpje Maikammer. Volg je de ‘Südliche Weinstrasse’, dan kom je er vanzelf langs. Pfalz is een wijngebied dat eigenlijk voor een groot deel in het verlengde van de Franse Elzas ligt en klimatologisch veelal dezelfde overeenkomsten heeft qua weersomstandigheden als de Elzas. Het is wel te kort door de bocht om van Pfalz de Duitse Elzas te maken, dat zou onjuist zijn.
Dengler Seyler is echt een ‘familie weingut’ en wordt gerund door het echtpaar Eva en Matthias Seyler. Beide zijn wijnmaker en gaan ervoor om de wijnen van Dengler Seyler zo goed mogelijk te maken, maar beide hebben ook hun eigen inbreng en eigen visie. Juist dit levert geweldige ideeën en nog spannendere wijnen op. Ik hou ervan!
Het bezoek aan Eva en Matthias was bijzonder hartelijk, we kregen alle wijngaarden te zien, de kelders het bottelhuis en natuurlijk het proeflokaal. De druiven hebben allemaal hun eigen plekje in de wijngaarden en worden beoordeeld op smaakkracht, typischiteit van de bodemstructuur, maar ook de ligging qua zon, wind en hoogte. Al deze verschillende wijngaarden worden apart gevinificeerd en soms later geblend. Al moet ik zeggen dat het blenden bij de meeste wijnen niet gebeurd en iedere wijngaard hier eigenlijk zijn eigen wijn heeft. Dan krijg je dus 3 x een Riesling, maar wel 3 x zó anders. Bijna magisch toch!
Op de etiketten staat een Romeins-achtige afdruk van een tempel. Dit is een huisje wat in die stijl is gebouwd rond 1900. Er hangen wat mythische verhalen aan, maar dit zijn maar verhalen. Het is gebouwd als klein buitenhuisje of Zonnetempel, zoals ze dit ook noemen. Leuk om er een buitendiner of om er een heerlijk zomerse picknick te houden, dit gebeurd dan ook nog steeds. Ik wed dat het een aanrader is om hier bij te zijn, want natuurlijk worden dan de wijnen van Dengler Seyler geschonken. Rondom de Zonnetempel liggen wel de mooiere wijngaarden met een plusfactor. Dit zijn ‘Heiligen berg’, ‘Schlangengässel’ en ‘Obern Weinsper’, met alle een eigen wijn van de Riesling. Drie bijzondere wijnen, waarbij mijn persoonlijke de ‘Schlangengässel’ is, een volle rijke wijn, met een balsamico-achtige structuur, maar toch ook mineralig en veel frisheid. In deze wijngaard zit iets meer kalk in de bodem en ontspringt er een beek. De ‘Heiligenberg’ is wat bloemiger, gele pruim, abrikoos en heeft een zeer hoog smaakgehalte, ook absoluut een heerlijkheid. De wijn van de ‘Ober Weinsper’ is gemaakt van oudere stokken, dit geeft hier een intens verfijnde wijn met een extreem lange finale.
De Spätburgunder is er ook in meerdere variaties, met spoiler en licht metalen velgen, maar het basismodel staat ook hiervan gewoon als een huis. Wat een fijn glas van deze verrukkelijke druif!
Om wat specifieker de trocken Stätburgunder te benoemen, dit is een wijn met veel, fris aroma, wat groene smaken, kers, maggie en wat aardse tonen. Een echte topper! De ‘Maikammer Heiligenberg’ Spätburgunder heeft een rondere structuur en mixt rood fruit met een lichte kruidigheid, gedoopt in een vleugje melkchocolade.
Ik had het ook nog over andere druivenrassen waar hier wijn van gemaakt wordt. Zo hebben we de Silvaner, Scheurebe, Muskateller maar ook de Gewürztraminer, Grauburgunder, Weissburgunder en Chardonnay. De Scheurebe feinherb is stiekem echt een feestje en gaat fantastisch bij een mooie paté, blauwe kaas of een gerechtje met veel pit. De blauwe druiven beperken zich vooral tot de Spätburgunder, maar ook de St. Laurent staat aangeplant, deze geeft hier een elegante, wat rijpere wijnstijl met bos geuren.
Ik gaf al eerder aan dat Eva en Matthias hun eigen ideeën en creaties uitproberen. Hun gezamenlijke visie over Dengler Seyler is om met een groot respect voor de natuur en haar omgeving te werken. Geen bestrijdingsmiddelen en geheel biologisch werken is voor hun een must, het is hun leefwijze. De certificering staat vanaf de oogst 2019 op de flessen. Dit betekent dat de wijnen die nu al op de markt zijn, ook geheel biologisch zijn gemaakt. Anno nu, een gegeven waar we niet meer omheen kunnen. Biologische wijnen en gemaakt met het grootste respect voor de natuur hebben een streep voor. Voor Eva en Matthias is dit de enige wijze waarop ze willen werken, ook om het wijnhuis in de toekomst aan een volgende generatie door te kunnen geven. Al hebben hun kids daar nu nog helemaal geen oren naar.
Maikammer wordt absoluut vaker mijn bestemming, want wat zijn de wijnen goed! Wil je dit zelf ook ervaren, plan gerust een bezoek. De hartelijke Eva en Matthias hebben een prachtig proeflokaal, waar je heerlijk van de wijnen kan genieten. Even een afspraak maken is wel handig.
Tjuus!