Cava wijn, sprankelend en verfrissend

Cava wijn is dé mousserende drank uit de Spanje. Voor vele wijnliefhebbers is het een favoriete bubbel. Evenals champagne wordt cava wijn via de Método Tradicional gemaakt, wat betekent dat hij wordt gefermenteerd in de fles. Cava mag in verschillende delen van Spanje worden gemaakt, maar de noordoostelijke regio Penedès is toch wel waar deze populaire drank thuishoort. Cava is vaak een witte wijn, maar kan ook een rosé wijn zijn. Met zijn kruidige toon en sprankelende bubbels maakt een fles cava van elk moment een feestje. Proost! 

LEVENDIG EN FRUITIG

Cava bij de Heeren

Cava Masia de la Luz Brut in Luxe houten kist

13,45
Iets te vieren? Voor ieder feest een mooie fles cava! Onze Cava Masia de la Luz wordt al jaren met

Cava Masia de la Luz Seco Rosé in Luxe houten kist

13,45
Iets te vieren? Voor ieder feest een mooie fles cava! Onze Cava Masia de la Luz Rosé wordt al jarenlang

Borrelpakket Bubbels

29,95
Een heer-lijk borrelpakket met een Spaanse bubbel, Cava Masia de la Luz. In het pakket vind je ook een stukje kaas,

Cava Masia de la Luz Brut

9,50
De Cava Masia de la Luz heeft een prachtige parelende mousse, een feest van verkenning door groene appel, fijne citrus

Cava Masia de la Luz Seco Rosé

9,50
De prachtige zalmroze parelende wijn geeft direct een feestje in het glas. De cava heeft een fijne neus van wilde

Villa Conchi Cava Brut Seleccion Magnum in Geschenkverpakking

24,95
Het bekende trio dat gebruikt wordt voor cava zijn: macabeo, xarel-lo en parellada. Deze druivensoorten worden ook gebruikt voor deze

Wat is cava wijn?

De meest populaire druiven die gebruikt worden om cava wijn te maken zijn Macabeo, Parellada en Xarel-Lo. Er zijn tal van processen om mousserende wijn te maken. Een wijn mag echter pas als cava verkocht worden als deze op de traditionele wijze wordt gemaakt. Cava wordt in de volksmond ook wel Spaanse champagne genoemd. Dat is niet zo gek, gezien een mousserende wijn vaak wordt geassocieerd met champagne. Deze benaming is onjuist, gezien alleen wijn uit de Champagne streek zo genoemd mag worden. Ook Prosecco is iets wat vaker naar voren komt. Toch is er een wezenlijk verschil tussen de drie wijnen.

Verschil tussen cava, champagne en prosecco

Cava, prosecco en champagne worden vaak met elkaar verward. Vrijwel het enige wat ze gemeen hebben, is dat het allen mousserende wijnen zijn. Verder zijn er vooral verschillen. Zo komen alledrie de wijnen uit een ander land, worden ze gemaakt van verschillende druiven én worden er andere productiemethodes toegepast. Uiteindelijk is er ook verschil in smaak. Dit heeft te maken met waar de druiven vandaan komen. Over het algemeen geldt: hoe koeler het klimaat, hoe meer frisse zuren een wijn bevat. Ook de ondergrond heeft invloed op het type wijn. Een champagne is bijvoorbeeld een stuk strakker dan een cava die zijn oorsprong heeft in een warm Middellandse Zee klimaat.

cava wijn kopen bij Heeren van de Wijn

Cava wijn volgens de Método Tradicional

Cava wordt dus middels de Método Tradicional gemaakt. Bij het bottelen wordt een een mengsel van gist en suiker aan de fles toegevoegd. De gistcellen zorgen ervoor dat de suiker wordt omgezet in alcohol. Hierbij komt koolzuur vrij, maar doordat dit niet uit de fles kan ontsnappen hebben de bubbels geen andere keus dan zich te mengen met de wijn. Na voltooiing van het gistingsproces, blijft er een bezinksel van gistcellen over. Door de flessen steeds zo te kantelen dat de fles rechtop ondersteboven komt staan, zinken de gistcellen naar de flessenhals. Door de hals onder te dompelen in ijskoude vloeistof, wordt het bezinksel een ijsblok. Bij het openen van de fles wordt door het gas het ijsblok met bezinken uit de fles geduwd. Vervolgens moet een standaard cava minimaal negen maanden rijpen en blijft er een heerlijke wijn over.

Cava: een heerlijk cadeau

Zeg je feestje, dan zeg je bubbels! De Villa Conchi Cava Brut Seleccion Magnum inclusief geschenkverpakking is dan ook het ideale cadeau. Deze cava wijn bestaat uit macabeo, xarel-lo en parellada aangevuld met de chardonnay druif. Om de wijn zo fris mogelijk te houden, worden de druiven ‘s nachts geoogst. Deze fles is een mooi voorbeeld van een meer frissere mousserende wijn, maar wel uit een warm gebied! In 2018 werd deze cava wijn met maar liefst 90 punten beoordeeld door James Suckling. Leuk om te geven, maar zeker net zo leuk (en lekker) om te krijgen!

Villa Conchi Cava Brut Seleccion Magnum in Geschenkverpakking

24,95
Het bekende trio dat gebruikt wordt voor cava zijn: macabeo, xarel-lo en parellada. Deze druivensoorten worden ook gebruikt voor deze

Wat te eten bij Cava wijn?

Naast champagne en prosecco, is cava een van de meest gewilde mousserende wijnen. Het wordt vaak gebruikt als welkomstdrankje voordat er gegeten wordt, wat jammer is want er zijn zoveel mooie wijn-spijs combinaties mee te maken! Vooral producten vanuit de regio waar de wijn gemaakt wordt zoals kaas en een plankje met charcuterie gaan goed samen met de drank. Of wat dacht je van paella! Ook doet cava het ontzettend goed met vrijwel alles wat uit de zee komt, zoals kaviaar, oesters en gamba’s. Kortom, een glas cava bij de borrel maakt de al perfecte middag helemaal compleet!

Proefpakket: ontdek je nieuwe favoriet

Ga op avontuur met de door ons speciaal geselecteerde wijnpakketten! In ons Lente proefpakket vind je onder meer de heerlijke Cava Masia de la Luz.

Deze Cava is een geweldige start voor een feestje, maar doe eens gek en drink hem lekker door. Want wist je dat Cava ook een heerlijke begeleider is van gerechten met pit? Dat wordt gegarandeerd genieten!

Wil je nog meer weten?

Stel gerust jouw vraag per mail aan ons via info@heerenvandewijn.nl of bel ons op 0318-514900.
Of ga terug naar onze klantenservice voor andere onderwerpen.