Cabernet Sauvignon: populair in zijn soort

Als een van de meest populaire rode druivensoorten, is de Cabernet Sauvignon niet meer weg te denken uit de wijnwereld. Het is dan ook de meest gebruikte druif voor rode wijn. Een aantal eeuwen geleden ontstond het druivenras in de regio Bordeaux, maar al snel veroverde de blauwe druif ook andere wijnregio’s en staat inmiddels bijna over de hele wereld aangeplant. Je herkent een Cabernet Sauvignon altijd, waar de druif ook vandaan komt. Een echte klassieker dus. Proost! 

STEVIG EN VOL KARAKTER

Cabernet Sauvignon bij de Heeren

    Plaimont Colombelle La Belle Rouge

    6,50
    Colombelle is een lijn van het wijnbedrijf Producteurs Plaimont. Een bedrijf waarbij 1000 vignerons zichzelf hebben aangesloten, zodat ze gezamenlijk een goed

    Ocho (8) Cabernet Sauvignon

    7,50
    De wijnen uit Chili zijn gelukkig geen vreemde meer voor ons. De wijnen van Ocho of 8cho zoals het etiket

    Tudernum Le Lucrezie Umbria Sangiovese

    7,95
    Cantina Tudernum werd opgericht in 1958, toen 54 wijnmakers hun krachten bundelden om wijn te maken. Van enkele hectares bereikte

    Ocho (8) Varietal Cabernet Sauvignon – Carmenere

    8,95
    De wijnen uit Chili zijn gelukkig geen vreemde meer voor ons. De wijnen van Ocho of 8cho zoals het etiket

    Reyneke Organic Shiraz Cabernet Sauvignon

    13,50
    In 1998 nam Johan Reyneke de boerderij over van zijn moeder. Direct besloot hij dat hij wijnen wilde gaan maken

    Endrizzi Dalis Rosso

    14,95
    Cantina Endrizzi behoort tot een van de oudste wijnhuizen in Trentino, er wordt al sinds 1885 wijn gemaakt. Het ligt

    Endrizzi Serpaiolo

    15,95
    Cantina Endrizzi behoort tot een van de oudste wijnhuizen in Trentino, er wordt al sinds 1885 wijn gemaakt. Het ligt

    Château Poitevin Médoc

    15,95
    Chateau Poitevin wordt geproduceerd in het Noordelijke deel van de Medoc. De wijnen uit dit gebied hebben vaak minder naamsbekendheid

    Podere dell’Anselmo Terre di Bracciatica Rosso

    17,50
    Poderre dell’Anselmo is een wijnbedrijf en wine-resort in het Chianti gebied. De familie Forconi bewerkt hun wijngaarden in het Montespertoli

    Château Lagrange Le Haut-Médoc de Lagrange

    17,96
    Le Haut de Lagrange Deze wijn wordt geproduceerd door Chateau Lagrange uit Saint-Julien. In de classificatie van 1855 is dit

    Château Potensac Chapelle de Potensac

    21,00
    Château Potensac maakt deel uit van Domaines Delon, hieronder valt ook het bekende Château Leoville Las Cases en Clos du

    Chateau Musar Jeune Red

    21,50
    Wijnbouw is niet nieuw in Libanon. Er werd daar een wijnpers gevonden uit het bronzen tijdperk. (De Fenici‘rs waren hier

    Esporão Reserva Tinto

    23,50
    Esporão staat bekend om zijn wijnen en olijfolies van hoge kwaliteit. Ook hecht het bedrijf enorm veel waarde aan duurzaamheid.

    Château Perron Lalande-De-Pomerol

    24,00
    Château Perron is een familiebedrijf opgericht in 1642. Het Château is gevestigd in Libourne. Deze gemeente valt onder de appellation

    Endrizzi Meria

    27,50
    Cantina Endrizzi behoort tot een van de oudste wijnhuizen in Trentino, er wordt al sinds 1885 wijn gemaakt. Het ligt

    Les Hauts du Tertre

    36,50
    Château du Tertre is een meer dan 1000 jaar oud landgoed in Arsac, binnen de grenzen van de appellation Margaux.

    Endrizzi Serpaiolo Magnum

    38,50
    Cantina Endrizzi behoort tot een van de oudste wijnhuizen in Trentino, er wordt al sinds 1885 wijn gemaakt. Het ligt

    Château Pichon Baron Les Griffons Pauillac

    58,95
    Château Pichon Baron-Longueville bestaat al sinds 1694. Château Pichon Baron, Tweede Grand Cru Classé in 1855, is een van de

    Gaja Sito Moresco Langhe

    60,95
    Het bedrijf Gaja bestaat al sinds 1859 en werd toen opgericht door Giovanni Gaja in Barbaresco, Piemonte. Sinds 1961 wordt

    Gaja Ca’Marcanda Magari

    83,00
    Het bedrijf Gaja bestaat al sinds 1859 en werd toen opgericht door Giovanni Gaja in Barbaresco, Piemonte. Sinds 1961 wordt

    Cabernet Sauvignon per ongeluk ontstaan

    In de 17e eeuw, ergens in het Franse Bordeaux werd op een dag per ongeluk de blauwe Cabernet Franc druif gekruist met de witte Sauvignon Blanc. En die kruising bleek een waar succes: de Cabernet Sauvignon was geboren. Inmiddels heeft de druif ook veel waardering geworven buiten de grenzen van Frankrijk. Van de Californische heuvels tot de Gobi woestijn, overal kennen ze deze bekende druif. Hoewel het dus geen moeilijk druivenras is te noemen, en goed bestand is tegen wat wintervorst, komt de Cabernet Sauvignon het best tot zijn recht in een warm en zacht klimaat.

    Kenmerken van de druif

    Kenmerkend aan de kleine druif, die in langwerpige, compacte trossen groeit, is de dikke schil. Hiervan moet de druif het hebben, want de schil bepaalt het karakter van de wijn, zoals de kleurstof, aroma’s en het tanninegehalte. En wijnliefhebbers zijn het er allen over eens, karakter heeft een Cabernet Sauvignon zeker. Doordat de dikke schil de druif beschermt tegen diverse weersomstandigheden, gecombineerd met een lang groeiseizoen, zorgt ervoor dat de zuren behouden worden.

    De verschillende smaken van Cabernet Sauvignon

    Cabernet Sauvignon is een zeer kenmerkend druivenras. Je ruikt en proeft dan ook altijd de smaak van zwarte bessen, waar de druif ook vandaan komt. Soms is dit subtiel, zoals bij wijnen uit Frankrijk en andere Europese landen. Maar je hebt ook overduidelijke samen als cassis of bessenjenever in de wijnen uit Chili, Californië en Australië.

    Naast zwarte bessen, kent de wijn ook kruidige aroma’s die kunnen variëren van laurier en cederhout tot munt en eucalyptus. Heb je een Cabernet Sauvignon die op kleine vaten van nieuw eikenhout zijn gerijpt, dan kun je smaken ontdekken van koffie, toast, chocolade en/of specerijen.

    Wat is er lekker bij een Cabernet Sauvignon

    Een Cabernet Sauvignon heeft altijd kracht en is met recht een wijn met body te noemen. Daardoor is het bij uitstek een perfecte eetwijn. Je kunt ‘m daarom het beste drinken met iets te eten, want zonder kan hij soms nogal overweldigend zijn.

    Net als de wijn, mogen de gerechten lekker stevig zijn. Bijna alles van de grillplaat kun je combineren met een Cabernet Sauvignon, zeker als het om rood vlees gaat. Heb je een jonge, lichtere Cabernet, die vaak fris en ferm smaken, ga dan voor lekkere gegrilde groenten.

    Wil je nog meer weten?

    Stel gerust jouw vraag per mail aan ons via info@heerenvandewijn.nl of bel ons op 0318-514900.
    Of ga terug naar onze klantenservice voor andere onderwerpen.