Cabernet Sauvignon: populair in zijn soort
Als een van de meest populaire rode druivensoorten, is de Cabernet Sauvignon niet meer weg te denken uit de wijnwereld. Het is dan ook de meest gebruikte druif voor rode wijn. Een aantal eeuwen geleden ontstond het druivenras in de regio Bordeaux, maar al snel veroverde de blauwe druif ook andere wijnregio’s en staat inmiddels bijna over de hele wereld aangeplant. Je herkent een Cabernet Sauvignon altijd, waar de druif ook vandaan komt. Een echte klassieker dus. Proost!
Cabernet Sauvignon bij de Heeren
Plaimont Colombelle La Belle Rouge
Ocho (8) Cabernet Sauvignon
Tudernum Le Lucrezie Umbria Sangiovese
Endrizzi Dalis Rosso
Château Poitevin Médoc
Endrizzi Serpaiolo
Podere dell’Anselmo Terre di Bracciatica Rosso
Château Lagrange Le Haut-Médoc de Lagrange
Château Potensac Chapelle de Potensac
Chateau Musar Jeune Red
Château Perron Lalande-De-Pomerol
Endrizzi Meria
Les Hauts du Tertre
Endrizzi Serpaiolo Magnum
Gaja Sito Moresco Langhe
Cabernet Sauvignon per ongeluk ontstaan
In de 17e eeuw, ergens in het Franse Bordeaux werd op een dag per ongeluk de blauwe Cabernet Franc druif gekruist met de witte Sauvignon Blanc. En die kruising bleek een waar succes: de Cabernet Sauvignon was geboren. Inmiddels heeft de druif ook veel waardering geworven buiten de grenzen van Frankrijk. Van de Californische heuvels tot de Gobi woestijn, overal kennen ze deze bekende druif. Hoewel het dus geen moeilijk druivenras is te noemen, en goed bestand is tegen wat wintervorst, komt de Cabernet Sauvignon het best tot zijn recht in een warm en zacht klimaat.
Kenmerken van de druif
Kenmerkend aan de kleine druif, die in langwerpige, compacte trossen groeit, is de dikke schil. Hiervan moet de druif het hebben, want de schil bepaalt het karakter van de wijn, zoals de kleurstof, aroma’s en het tanninegehalte. En wijnliefhebbers zijn het er allen over eens, karakter heeft een Cabernet Sauvignon zeker. Doordat de dikke schil de druif beschermt tegen diverse weersomstandigheden, gecombineerd met een lang groeiseizoen, zorgt ervoor dat de zuren behouden worden.
De verschillende smaken van Cabernet Sauvignon
Cabernet Sauvignon is een zeer kenmerkend druivenras. Je ruikt en proeft dan ook altijd de smaak van zwarte bessen, waar de druif ook vandaan komt. Soms is dit subtiel, zoals bij wijnen uit Frankrijk en andere Europese landen. Maar je hebt ook overduidelijke samen als cassis of bessenjenever in de wijnen uit Chili, Californië en Australië.
Naast zwarte bessen, kent de wijn ook kruidige aroma’s die kunnen variëren van laurier en cederhout tot munt en eucalyptus. Heb je een Cabernet Sauvignon die op kleine vaten van nieuw eikenhout zijn gerijpt, dan kun je smaken ontdekken van koffie, toast, chocolade en/of specerijen.
Wat is er lekker bij een Cabernet Sauvignon
Een Cabernet Sauvignon heeft altijd kracht en is met recht een wijn met body te noemen. Daardoor is het bij uitstek een perfecte eetwijn. Je kunt ‘m daarom het beste drinken met iets te eten, want zonder kan hij soms nogal overweldigend zijn.
Net als de wijn, mogen de gerechten lekker stevig zijn. Bijna alles van de grillplaat kun je combineren met een Cabernet Sauvignon, zeker als het om rood vlees gaat. Heb je een jonge, lichtere Cabernet, die vaak fris en ferm smaken, ga dan voor lekkere gegrilde groenten.
Wil je nog meer weten?
Stel gerust jouw vraag per mail aan ons via info@heerenvandewijn.nl of bel ons op 0318-514900.
Of ga terug naar onze klantenservice voor andere onderwerpen.