Alles over.. Cabernet Sauvignon
Cabernet Sauvignon is ontstaan door Sauvignon Blanc en Cabernet Franc met elkaar te kruisen. Cabernet Sauvignon heeft over het algemeen een gemiddelde zuurgraad, goede body, gemiddeld alcohol en veel tannine. De tannines zorgen ervoor dat dit een druivenras is wat goed kan ouderen. De druif heeft een dikke schil die hem goed beschermd tegen de hitte en andere weersinvloeden. Het is een laatrijpend druivenras wat bij volledige rijping aroma’s van zwarte kers, zwarte bes, cederhout, koekkruiden en grafiet ontwikkeld. Cabernet Sauvignon krijgt meestal houtrijping om de tannines wat zachter te maken.
Wijn van Cabernet Sauvignon past goed bij de vleesgerechten, zoals bijvoorbeeld entrecote of lamsrack. Een jong Cabernet Sauvignon past goed bij een stuk pittige kaas! Cabernet Sauvignon is natuurlijk de druif uit Bordeaux. Hier wordt hij vaak geblend met Merlot en Cabernet Franc. Deze wijnen staan bekend om hun concentratie en potentie om te rijpen op de fles.
Wist je dat Cabernet Sauvignon in Bordeaux voornamelijk op de linkeroever staat aangeplant? Hier vind je meer grindbodems die warmte vasthouden waardoor de Cabernet Sauvignon-druif goed kan rijpen. Op de rechteroever vind je meer kleibodems en hier staat vooral Merlot aangeplant. Cabernet Sauvignon is een internationaal druivenras die we eigenlijk in bijna alle landen wel aangeplant zien staan. De druif rijpt het best in warme klimaten.
Na Frankrijk vind je meeste Cabernet Sauvignon in Chili. Hier staat hij voornamelijk aangeplant in de Valle del Aconcagua, Valle del Maipo, Valle del Cachapoal en Valle de Colchagua. In Maipo vind je de meest stevige Cabernet Sauvignons omdat de druif hier in het hete klimaat profiteert van de verkoelende wind uit zee. Chileense Cabernet Sauvignon heeft vaak wat meer aroma’s van groene peper.
Na Chili hebben de Verenigde Staten de grootste aanplant van dit ras, eigenlijk vooral in Californië, Napa Valley. Waar deze druif liefkozend Cab Sauv wordt genoemd. De Cabernet Sauvignon uit Napa Valley onderscheidt zich door een beetje stoffige mineralige aroma’s. Ook Australië heeft een grote hoeveelheid van deze druif aangeplant staan. Coonawarra in Zuid-Australië, bekend van de rode bodem met veel ijzer en klei, genaamd terra rossa, produceert kenmerkende Cabernet Sauvignons met veel fruit, veel tannine en tonen van witte peper en laurierblad.
Cabernet Sauvignon schittert ook in de Italiaanse Super Tuscans waar hij geblend voor met vaak Merlot, Cabernet Franc en Sangiovese. Naast Italië staat er ook veel Cabernet Sauvignon aangeplant in Spanje, Argentinië, China en Zuid-Afrika. Ook in de wat minder bekende wijnlanden Bulgarije, Moldavië en Rusland vinden we dit druivenras. Nog een laatste tip, schenk de Cabernet Sauvignon in een groot glas zodat er veel zuurstof kan komen. Ook het decanteren van wijnen van deze druif zorgt ervoor dat er meer zuurstof bij kan komen de wijn en nog beter tot zijn recht komt!