Zinfandel; van fruitig tot kruidig

Zinfandel is de bekendste duivensoort van Californië en de Verenigde Staten. Zinfandel wijn staat bekend om het feit dat het zowel als witte en rode variant gedronken kan worden. Toch is de rode variant wel vaak van de hoogste kwaliteit, de witte wijn wordt namelijk aangemerkt als te zoet. Het feit dat de zinfandel druiven gebruikt kunnen worden voor zowel witte als rode wijn komt door de dunne schil en tamelijk hoge hoeveelheid sappen die de druiven opleveren. Een flexibele druif dus. Proost!

VAN FRIS EN PITTIG TOT ZOWEL EN ROMIG

Zinfandel bij de Heeren

  Brazin Zinfandel

  21,95
  (B)old zinfandel, oude eigenwijze stokken van 40 tot 100 jaar oud. Grillige vormen, vaak laag bij de grond. Deze stokken

  Memoria Primitivo di Manduria

  12,95
  Produttori di Manduria is een coöperatie die zijn oorsprong heeft in de jaren 20, vooral door toedoen van de toenmalige

  Alceo Primitivo

  8,95
  Produttori di Manduria is een coöperatie die zijn oorsprong heeft in de jaren 20, vooral door toedoen van de toenmalige

  Coppola Diamond Collection Zinfandel

  22,95
  Francis Ford Coppola is een Amerikaans regisseur, filmproducent en scenarioschrijver. Hij wordt beschouwd als een van de belangrijkste regisseurs van

  Zinfandel, een wijn met een verhaal

  De Zinfandel druif werd rond 1820 geïntroduceerd in Californië. Toch is er zolang als de druif al bestaat een discussie over de herkomst van de druif. Er wordt van de druif gezegd dat zijn roots in Kroatië of Hongarije liggen en het exact dezelfde druif zou zijn als de primitivo. En de primitivo wordt weer veel in het zuiden van Italië geoogst, maar is afkomstig uit Kroatië. Een druif met dus nogal een uitgebreide en ingewikkelde geschiedenis. De grote druif groeit snel en bouwt veel suikers op. Dit kan resulteren in een hoog alcoholpercentage. Door dat hoge alcoholpercentage ontstaat er voor het mondgevoel een rijke en stevige smaak.

  Zinfandel; de druif

  De Zinfandel is groot en sappig maar heeft tegelijkertijd een dunne schil, wat zorgt voor soepele tannies. Het is een druif die vrij onregelmatig rijpt. Hij houdt het meeste van warme regio’s. Maar ondanks hij veel licht en warmte vraagt is het belangrijk dat hij ‘s nachts voldoende afkoeling krijgt. De druif is ook nog eens veeleisend voor het bodemtype, de oogst zal het beste zijn op een goed gedraineerde mergelbodem. Wanneer de bodem te vochtig is zal er vrij snel rottig optreden.

  Zinfandel wijn

  De smaak van zinfandel

  De meest herkenbare kenmerken zijn zwarte bessen, aardbeien en kersen. En naast het fruitige karakter, is er ook een kruidige kant aan de druif. Met zwarte peper als overheerser. Ook chocolade is een veel voorkomende eigenschap in de rode zinfandel. De druif is zeer geschikt om te ouderen. In zijn jeugd smaakt hij naar vers geplukt fruit, terwijl hij na enkele jaren eerder ”jammy” proeft.

  Zinfandel en spijs

  Zinfandel wijn is door zijn fruitige en kruidige smaken goed te combineren met pizza, lasagne en pasta met rode saus. Maar combineren met stevige rijke gerechten met gember, knoflook en kaneel is ook geen probleem. Denk daarbij aan bijvoorbeeld Indiase kipcurry en Chinese gerechten. Eet smakelijk!

  Wil je nog meer weten?

  Stel gerust jouw vraag per mail aan ons via info@heerenvandewijn.nl of bel ons op 0318-514900.
  Of ga terug naar onze klantenservice voor andere onderwerpen.