Zinfandel; van fruitig tot kruidig
Zinfandel is de bekendste duivensoort van Californië en de Verenigde Staten. Zinfandel wijn staat bekend om het feit dat het zowel als witte en rode variant gedronken kan worden. Toch is de rode variant wel vaak van de hoogste kwaliteit, de witte wijn wordt namelijk aangemerkt als te zoet. Het feit dat de zinfandel druiven gebruikt kunnen worden voor zowel witte als rode wijn komt door de dunne schil en tamelijk hoge hoeveelheid sappen die de druiven opleveren. Een flexibele druif dus. Proost!
Zinfandel bij de Heeren
Zonello Colle Degli Amoretti
Brazin Zinfandel
Memoria Primitivo di Manduria
Alceo Primitivo
Coppola Diamond Collection Zinfandel
Zinfandel, een wijn met een verhaal
De Zinfandel druif werd rond 1820 geïntroduceerd in Californië. Toch is er zolang als de druif al bestaat een discussie over de herkomst van de druif. Er wordt van de druif gezegd dat zijn roots in Kroatië of Hongarije liggen en het exact dezelfde druif zou zijn als de primitivo. En de primitivo wordt weer veel in het zuiden van Italië geoogst, maar is afkomstig uit Kroatië. Een druif met dus nogal een uitgebreide en ingewikkelde geschiedenis. De grote druif groeit snel en bouwt veel suikers op. Dit kan resulteren in een hoog alcoholpercentage. Door dat hoge alcoholpercentage ontstaat er voor het mondgevoel een rijke en stevige smaak.
Zinfandel; de druif
De Zinfandel is groot en sappig maar heeft tegelijkertijd een dunne schil, wat zorgt voor soepele tannies. Het is een druif die vrij onregelmatig rijpt. Hij houdt het meeste van warme regio’s. Maar ondanks hij veel licht en warmte vraagt is het belangrijk dat hij ‘s nachts voldoende afkoeling krijgt. De druif is ook nog eens veeleisend voor het bodemtype, de oogst zal het beste zijn op een goed gedraineerde mergelbodem. Wanneer de bodem te vochtig is zal er vrij snel rottig optreden.
De smaak van zinfandel
De meest herkenbare kenmerken zijn zwarte bessen, aardbeien en kersen. En naast het fruitige karakter, is er ook een kruidige kant aan de druif. Met zwarte peper als overheerser. Ook chocolade is een veel voorkomende eigenschap in de rode zinfandel. De druif is zeer geschikt om te ouderen. In zijn jeugd smaakt hij naar vers geplukt fruit, terwijl hij na enkele jaren eerder ”jammy” proeft.
Zinfandel en spijs
Zinfandel wijn is door zijn fruitige en kruidige smaken goed te combineren met pizza, lasagne en pasta met rode saus. Maar combineren met stevige rijke gerechten met gember, knoflook en kaneel is ook geen probleem. Denk daarbij aan bijvoorbeeld Indiase kipcurry en Chinese gerechten. Eet smakelijk!
Wil je nog meer weten?
Stel gerust jouw vraag per mail aan ons via info@heerenvandewijn.nl of bel ons op 0318-514900.
Of ga terug naar onze klantenservice voor andere onderwerpen.