Primitivo; soepel en intens smaakvol
Primitivo is een blauwe druivensoort die vooral wordt geoogst in het Italiaanse Apulië, maar is ook te vinden in de wijngaarden rondom Basilicata. Een echt Italiaans wijntje dus. De primitivodruif is donker van kleur, heeft een gemiddelde zuurgraad en bevat gemiddeld tot veel tannines. Primitivo wijn staat bekend als een rode droge wijn vol fruitige en rijpe kenmerken. Als je een liefhebber bent van elegante, soepele en intens smakende wijnen, dan is een primitivo echt wat voor jou. Proost!
Primitivo bij de Heeren
Zonello Colle Degli Amoretti
Brazin Zinfandel
Memoria Primitivo di Manduria
Alceo Primitivo
Coppola Diamond Collection Zinfandel
De geschiedenis van de primitivo
De primitivo dankt zijn naam aan het feit dat de druif als eerste rijp is in de wijngaarden. Primitivus betekent namelijk in het Latijn: de eerste die rijp is. De primitivo wordt voornamelijk aangeplant in het zuiden van Italië, in Puglia: de hak van de laars. Toch is de druif ook te vinden in Californië in de Verenigde Staten. De druif heeft daar wel een andere benaming, namelijk de zinfandel. DNA onderzoek heeft immers uitgewezen dat het om dezelfde druif gaat. Lange tijd werd de primitivo enkel gebruikt als smaak of kleurversterker aan andere, minder stevige, rode wijnen. De moderne technieken hebben enorm geholpen tot de beschaving van de primitivo.
Primitivo; de druif
De primitivo heeft een dunne schil en groeit het best in warme, maar niet te hete, klimaten. Door die dunne schil kan de druif dan verschrompelen. Deze blauwe druif staat bekend om zijn onregelmatige rijping. De druiven groeien in grote, dichte trossen en kunnen dan zowel te rijpe rozijnachtige druiven als onrijpe druiven aan dezelfde tros hebben. Elke wijnmaker gaat hier weer anders mee om. Deze sappige druif levert jammige, fruitige en kruidige rode wijnen.
De smaak van primitivo
Wijnen gemaakt van deze druif smaken bovenal fruitig en bevatten aroma’s van zwart fruit zoals bramen, bosbessen en pruimen. Ook aroma’s van o.a. sandelhout, drop, anijs en tabak zijn herkenbaar. Pirmitivo wijnen hebben een sterke combinatie in geur en smaak. In warmere klimaten ontwikkelen de suikers beter, heeft de wijn meer fruit en kan hij hoog in alcohol worden.
Primitivo en spijs
Deze zwoele en fruitige, rode wijn vol kruiden is ideaal bij stevig gekruide gerechten of gegrilde vleesgerechten. Ook past de wijn goed bij pasta’s met tomatensauzen. Boven zijn harde (schapen)kazen heerlijk bij primitivo. Denk daarbij aan manchego!
Wil je nog meer weten?
Stel gerust jouw vraag per mail aan ons via info@heerenvandewijn.nl of bel ons op 0318-514900.
Of ga terug naar onze klantenservice voor andere onderwerpen.