Riesling: de koningin van de druiven

De Riesling druif… het wordt gezien als de mooiste druivenras van Duitsland, maar is ook een oude bekende in de Franse Elzas. De wijn staat bekend om zijn aromatische kracht, het hoge zuurgehalte, mineraliteit en finesse. Volgens wijnliefhebbers moet je Riesling leren drinken, de zuren, het ijskoude parfum en citrussmaak leren appreciëren. Maar als je dan eenmaal voor zijn charme bent gevallen en een glas inschenkt, komen de intense en fruitige aroma’s je tegemoet. Riesling smaakt variërend van strakdroog tot volzoet, maar altijd duidelijk waarneembare fijne zuren. Proost!

VAN VOLZOET TOT STRAKDROOG

Riesling bij de Heeren

  Johannes Egberts Spätlese

  6,50
  Spatlese betekent “late oogst”. Omdat men de druiven later oogst dan normaal bevatten de druiven meer suikers. Het alcohol %

  Leitz Eins-Zwei-Zero Riesling Alcoholvrij

  9,95
  Ein zwei drei zero wordt gemaakt door Johannes Leitz. Hij nam het wijnbedrijf in 1985 over nadat het al generaties

  Leitz Eins-Zwei-Zero Sparkling Riesling Alcoholvrij

  11,95
  Ein zwei drei zero wordt gemaakt door Johannes Leitz. Hij nam het wijnbedrijf in 1985 over nadat het al generaties

  Dengler-Seyler Riesling Trocken

  10,79
  Het prachtig gelegen Weingut van Dengler Seyler in Maikammer in de regio Pfalz is anno nu de plek waar 4

  Fernand Engel Riesling

  15,00
  Domaine Fernand Engel bevindt zich in het pittoreske dorpje Rorschwihr in de buurt van Colmar, vlakbij kasteel Haut- Koeningsbourg. Hier

  Endrizzi Riesling

  19,95
  Cantina Endrizzi behoort tot een van de oudste wijnhuizen in Trentino, er wordt al sinds 1885 wijn gemaakt. Het ligt

  Dengler-Seyler Riesling Maikammer Heiligenberg

  20,95
  Deze prachtige wijn van het wijnhuis Dengler Seyler uit de Duitse streek Pfalz is zeker meer dan een gewone Riesling.

  Dengler-Seyler Riesling ‘Im Obern Weinsper’

  27,95
  Het prachtig gelegen Weingut van Dengler Seyler in Maikammer in de regio Pfalz is anno nu, de plek waar 4

  Waar komt de druif vandaan?

  Kijk je naar de literatuur, dan wordt er in de 15e eeuw al gesproken over Riesling wijn. De witte druif vindt zijn oorsprong rondom de rijnoevers van Duitsland en de Franse Elzas. Daar is de druif dan ook nog steeds het meest bekend. Riesling komt voort uit de gouais blanc druif. Hiervan stammen bijvoorbeeld ook de Chardonnay en Pinot Noir af. Voor een druif met zo’n rijk verleden is de titel “koningin van de druiven” zeer op zijn plaats.

  Vanwege de hoge zuurgraad zijn écht goede Rieslings, in tegenstelling tot veel andere witte wijnen, erg lang houdbaar. Het gaat hier vaak om de zogenaamde Duitse, droge Grosses Gewächts wijnen, maar ook de zoete wijnen uit Duitsland zijn lang te bewaren. De druif is vooral terug te vinden in de wat koelere klimaten. De samenstelling van de bodem in combinatie met het klimaat worden weerspiegelt in de wijn en spelen daarom dus een grote rol. Daarnaast wordt de druif veelal niet gemengd met andere druifrassen. De beste Rieslings moeten een aantal jaren rijpen voordat ze de smaak krijgen waar veel mensen zo dol op zijn.

  Riesling: net een kameleon

  Vaak wordt er gedacht dat Riesling alleen maar zoet is. En dat is geheel onterecht! De smaak van de wijn is afhankelijk van de herkomst en de bereidingsmethode van de wijnmaker. De drank kan dus zoet smaken, maar ook fris en droog zijn. Groeit de druif op een bodem van leisteen, dan kan de wijn rokerig smaken. Andere bodemsoorten zorgen juist weer voor meer aardse, kruidige of juiste bloemige ondertonen.

  Heb je een jonge Riesling? Dan proef je aroma’s van groene en gele appels met een lekkere rinsheid. Bij een meer gerijpte wijn kun je de smaken van gele appels, abrikozen, nectarines en peren verwachten. Naast fruitsmaken kom je bij een Riesling ook tonen van honingraat, jasmijn of limoenschil tegen. Net een kameleon dus!

  Riesling bestellen bij Heeren van de Wijn

  Duitse Riesling

  De Riesling uit Duitse wijngebieden is uitermate populair. In Duitsland worden dan ook zeer uiteenlopende wijnen geproduceerd. De Duitse Riesling wijn is in verschillende categorieën onder te verdelen. Gebaseerd op de rijpheid van de druiven ziet dat er als volgt uit.

  Riesling kabinett

  Riesling kabinett zijn wijnen met een lichte body, veel zuur en smaken van groen fruit. In de meeste gevallen zijn deze wijnen halfzoet en hebben ze een laag alcoholgehalte.

  Riesling spätlese

  Vertaal je ‘spätlase’, dan betekent dit ‘late oogst’. De druiven kunnen zo lang mogelijk aan de tak rijpen en dat maakt dat ze een hoge smaakintensiteit van fruit hebben en een vollere body. Een spätlese wijn kan droog zijn, maar ook licht zoet en heeft vaak een hoge zuurgraad.

  Riesling auslese

  ‘Auslese’ vertaal je als ‘geselecteerde oogst’. Auslese wijnen worden alleen in de beste jaren geproduceerd van zorgvuldig geselecteerde, volledig rijpe druiven. Het zijn mooie, zoete wijnen met aroma’s van exotisch fruit.

  Beerenauslese en Trockenbeerenauslese

  ‘Selectie van bessen’, dat is wat ‘beerenauslese’ vrij vertaald betekent. Dit type wijn is gemaakt van zeer rijpe, met de hand geplukte druiven die zijn aangetast door edele rotting. Dit maakt de wijn erg zoet. Trockenbeerenauslese is de rijkste, zoetste én duurste wijnen van alle wijnen in Duitsland. Alleen in zeer uitzonderlijke jaren wordt deze wijn geproduceerd.

  wijn-en-spijs-kip-gerechten

  Wat eet je bij Riesling?

  Zoete Riesling gaat perfect samen pittige, Aziatische gerechten. Het zoete van de wijn zorgt er namelijk voor dat het pittige eten als minder scherp wordt ervaren. Een klassieke combinatie met zoete Riesling is eend. Maar ook andere soorten vlees met een Aziatische marinade zijn zeer aan te raden, zoals een Indiase of Thaise curry met varkensvlees, garnaal of krab.

  Heb je een droge Riesling wijn, combineer dit dan eens met een lichte vis of lichter vlees, zoals kip. Ook geroosterde groenten, bijvoorbeeld paprika, flespompoen en rode uien passen uitstekend. Of wat dacht je van tapas als gedroogde vleeswaren en olijven. Eet smakelijk!

  Wil je nog meer weten?

  Stel gerust jouw vraag per mail aan ons via info@heerenvandewijn.nl of bel ons op 0318-514900.
  Of ga terug naar onze klantenservice voor andere onderwerpen.