Viognier: tropisch en bloemig

Viognier is minder bekend dan de geroemde Chardonnay en Sauvignon Blanc, maar is inmiddels de rijzende ster onder de witte druivenrassen. Gelukkig bestaat de wijn nog, want in 1960 was hij bijna uitgestorven. De druif komt oorspronkelijk uit Frankrijk, maar is vandaag de dag in meerdere delen van de wereld aangeplant. Viognier is uitgegroeid tot een geliefde druif, zowel in de oude als nieuwe wijnwereld. De wijn is vrijwel altijd droog, rond en zacht van smaak met fruitige aroma’s van abrikoos, perzik en honing. Proost!

FRIS, DROOG EN ZACHT

Viognier bij de Heeren

  Romarion Viognier

  8,95
  De wijnen van Romarion zijn al jarenlang te vinden bij Heeren van de Wijn, dat is natuurlijk niet zonder reden.

  Berton Vineyards Metal Label The White Viognier

  10,95
  Berton Vineyards in 1996 opgericht door Bob en Cherie Berton. Ze begonnen met Chardonnay, welke ze in eerste instantie uitbreidde

  Cristia Côtes du Rhône Blanc

  13,50
  Van zandgronden aan de westkant van de rivier de Rhone bij Laudun. Goudgeel met groene ondertonen, helder en schoon. Zeer

  Les Collines du Bourdic Racine Blanc

  11,95
  Het wijnbedrijf Les Collines du Bourdic ligt ca. 25 km ten noordwesten van Nimes. In de tijd begonnen als een

  Gnarly Head Viognier

  16,50
  Viognier van Amerikaanse bodem. Deze druif is een redelijke nieuweling in het Amerikaanse land, maar ze hebben hem best goed

  Chateau Musar Jeune White

  21,50
  Wijnbouw is niet nieuw in Libanon. Er werd daar een wijnpers gevonden uit het bronzen tijdperk. (De Fenici‘rs waren hier

  Waar komt de Viognier echt vandaan?

  Voor een lange tijd was onbekend waar de druif Viognier eigenlijk vandaan kwam. Het verhaal gaat rond dat de Romeinen de druif mee hebben genomen naar de Rhônestreek in Frankrijk. Hoewel de druif daar perfect groeit, is het oogsten een dingetje. De wijnboeren moeten namelijk precies op het juiste moment oogsten. Doen ze dit te vroeg, dan heeft de druif nog te weinig smaak. Maar oogsten ze te laat, dan is de druif niet meer fris. Om deze reden kan Viognier aardig aan de prijs zijn. De iets goedkopere, maar zeker net zo lekkere Viogniers worden nu ook in Zuid-Frankrijk, Australië en Zuid-Afrika gemaakt. Daar waren ze op zoek naar een alternatief voor Chardonnay, en dan is Viognier de beste keuze.

  Verschil tussen Viognier en Chardonnay

  Het moge duidelijk zijn dat Viognier veel weg heeft van de Chardonnay-druif. Toch heeft hij wel zeker zijn eigen smaak. Zo is Chardonnay vaak op hout gerijpt, wat een volle en romige smaak geeft. Viognier is ook zacht en vol, maar een stuk frisser. Bovendien proef je bij Viognier tropische en bloemige smaken wat hem net even anders maakt en daardoor misschien wel makkelijker om te drinken.

  De verschillende smaken van Viognier

  Van zichzelf is de Viognier-druif erg fris, droog en zacht. Toch zijn er verschillende stijlen en smaken te ontdekken. Dit komt doordat de druif op twee verschillende manieren kan rijpen, namelijk op nieuw eiken of neutraal eiken/staal.

  Rijping op nieuw eiken zorgt voor een langere zuurgraad, een romige smaak en aroma’s van vanille en nootmuskaat. Bij rijping op neutraal eiken of helemaal geen gebruik van eiken maar staal, heb je een glas vol frisse, tropische en bloemige smaken. Meestal wordt ervoor gekozen om de druif op staal te rijpen. Dit past het beste bij de frisse en zachte Viognier en maakt hem toegankelijk voor iedere wijndrinker.

  Riesling bestellen bij Heeren van de Wijn

  Wat eet je bij Viognier?

  Een Viognier is een wijn met veel body en zachte fruittinten. Dit pas bijvoorbeeld uitstekend bij gekruide gerechten. Zo blijven de bloemige en fruitige noten van de wijn zelf overeind staan. Onder meer de Thaise en Vietnamese keuken lenen zich hier goed voor. Ook is de wijn zeer geschikt bij romige gerechten, zoals Franse kazen of romige pasta’s.

  Ook leuk als cadeau

  Ben je op zoek naar een bijzonder cadeau? Bij de Heeren vind je diverse cadeaupakketten. Wat dacht je bijvoorbeeld van onze Romarion Viognier & Merlot in luxe houten kist? De Romarion Viognier heeft een volle, ronde structuur. Dit in combinatie met het heerlijke aroma van de wijn, maakt n het een fantastisch glas, met aroma’s van rijpe abrikozen, perzik en rozen.

  Deze wijn gaat perfect samen met de Romarion Merlot. Deze wijn is gemaakt van druiven die groeide onder de beste omstandigheden qua bodem, wijnstok en microklimaat en dat geeft de wijn een prachtig aroma en goede tannine.

  Wil je nog meer weten?

  Stel gerust jouw vraag per mail aan ons via info@heerenvandewijn.nl of bel ons op 0318-514900.
  Of ga terug naar onze klantenservice voor andere onderwerpen.