Wijnwinkel & Proeflokaal 0318-514900

Bezig met laden…

Cadeaubon |Klantenservice | Mijn account

Verfijnopties

Vind jouw product

Gekozen verfijning:

Land

Wijnstreek

Druivenras

Merk

Prijs

Smaakprofiel

Mousserende wijn 1 product

Quetzal Brut

Quetzal Brut

Land: Portugal
Wijnstreek: Alentejo
Merk: Quetzal
Druivensoort: Arinto

Deze Vinho Espumante Alentejano, Quetzal Brut is gemaakt op de "methode traditional" voor mousserende wijnen. Dit houdt in dat de wijn op dezelfde wijze is gemaakt als een champagne, maar wel van andere druiven! De Quetzal Brut bestaat uit 30% antão vãz, 60% arinto en 10% perrum. Met name de arinto zorgt in deze fles voor de frisheid en de finesse. Arinto stamt hoogstwaarschijnlijk af van de riesling en is bijzonder goed in staat om in zeer warme gebieden, toch zijn frisse zuren te behouden. Laat dit nu net heel belangrijk zijn in mousserende wijnen. Het aroma van de antão vãz zorgt voor een geheel eigen smaakkarakter en de fijne rondingen. De perrum is de Portugese benaming voor palomino, een druif die vooral zijn bekendheid heeft in het sherry gebied. De wijn rijpt overigens veel langer dan dat een standaard champagne dat doet, namelijk 24 maanden. Alle druiven voor deze Quetzal Brut zijn afkomstig uit één jaartal, dit geeft hem indirect ook een "vintage"status. Bijzonder glas! Quinta do Quetzal ligt in het hart van de regio Alentejo, op de rijke hellingen van Vidigueira. Het ligt vlak bij het oudst bekende Romeinse wijngoed van Portugal en Spanje. Het microklimaat en onze heuvels maken het de perfecte locatie voor een uniek terroir. De bodem waar de druiven op groeien is rijk aan schist, het plaatselijke gesteente. Ze richten zich op de beperkte productie van geconcentreerde druiven van topkwaliteit om wijn te maken waarin het karakter van de omgeving tot uiting komt. In de moderne wijnmakerij bewaren ze de wijnbereiding tradities en -technieken van zowel de Romeinen als de streek Alentejo. De druiven worden bovenin de ‘adega’ gestort en eindigen als heerlijke wijnen in de wijnkelders, uitsluitend geholpen door de zwaartekracht. De kelders liggen diep onder de grond, waardoor ze op natuurlijke wijze koel blijven en de wijnen langzaam kunnen rijpen. Om de Quetzal-ervaring volledig te maken, heeft de familie een nieuw gebouw, een restaurant, winkel en kunstcentrum geopend. Het gebouw is gedeeltelijk bedekt met schist. Het gebouw is opvallend maar past naadloos in de omgeving. De omringende ruimte is ingericht met planten die er van nature voorkomen, waardoor u de natuurlijke habitat van de Alentejo optimaal kunt ervaren. Familielandgoed Cees en Inge de Bruin zijn verzamelaars en mecenassen van hedendaagse kunst. Het gezin De Bruin heeft al meer dan 40 jaar een warme band met Portugal. Door middel van Quinta do Quetzal willen ze hun passie voor de Portugese cultuur, natuur, keuken en wijn met anderen delen. Elk jaar richten ze, in samenwerking met hun dochter Aveline de Bruin, een nieuwe tentoonstelling op het landgoed in. Uitgangspunten voor iedere tentoonstelling zijn hun eigen collectie en hun contacten in de kunstwereld. José Portela de vaste wijnmaker op Quetzal en Rui Regina (de Vliegende wijnmaker) kunnen met oude technieken, een rijk terroir en perfecte druiven pure meesterwerken scheppen. Meer over deze wijn

19,95 Op voorraad

fles(sen) toevoegen aan winkelwagen Binnen 2-3 werkdagen in huis

Mousserende wijn is heerlijk en kan super voordelig zijn ! De méthode traditionnelle wordt gebruikt om champagne of andere mousserende wijnen te maken. Ze heeft tot doel een gisting van wijn in de fles te laten plaatsvinden, waardoor deze mousserend wordt. Daartoe worden verschillende wijnen tot een proto-champagne geassembleerd (de coupage). Vervolgens wordt deze proto-mousserende wijn op fles getrokken en wordt aan de proto-mousserende wijn een mengsel van in wijn opgeloste rietsuiker, eventueel citroenzuur en wat extra gist, toegevoegd de zogenaamde liqueur de tirage. De voornoemde handelingen resulteren in een tweede gisting op de fles. Tijdens de tweede gisting, de prise de mousse, kan de druk in de fles oplopen tot 5 à 6 bar. Dit proces vindt plaats in zeer koele kelders gedurende de wettelijk voorgeschreven 60 dagen. Aansluitend worden de flessen enige tijd met de hals naar beneden opgelegd. Gedurende deze tijd worden ze regelmatig een slag gedraaid. Hetzij met de hand, hetzij machinaal, dit noemt men remuage. Hierdoor zakt het bezinksel van de tweede gisting in de hals van de fles. Om dit bezinksel te verwijderen bevriest men de hals om vervolgens de tijdelijke afsluiting te verwijderen, dit noemt men dégorgement. De in de extra sterk uitgevoerde fles opgebouwde druk zorgt ervoor dat het bevroren bezinksel, en een klein beetje mousserende wijn, er uit schiet. De fles wordt daarop weer aangevuld met wijn en afhankelijk van de gewenste zoetheid van de mousserende wijn, voor een tweede keer voorzien van een bepaalde hoeveelheid in mousserende wijn opgeloste suiker, de liqueur d'expédition. Dan wordt de definitieve kurk op de fles geplaatst en wordt de mousserende wijn opnieuw opgelegd. Tijdens deze laatste opleggingsperiode wordt gecontroleerd of er geen derde (ongewenste) gisting optreedt. Mousserende wijn of in de volksmond ook wel bubbels of schuimwijn is wijn, waarin zich koolzuurgas bevindt. Hoewel de meeste mousserende wijnen witte wijnen zijn, bestaan er ook mousserende varianten van roséwijn en rode wijn. Er is heel veel verschil in kwaliteit. Ook de zoetheid kan variëren van droog tot zoet. In de meeste landen waar wijn wordt gemaakt, wordt ook een mousserende wijn gemaakt, vaak met verschillende kleuren, typen en smaken. Een fles mousserende wijn moet rustig open worden gemaakt, zie het ontkurken van champagne, anders verdwijnt het koolzuur snel uit de wijn. Meer over mousserende wijn Champagne is een mousserende wijn, die wordt geproduceerd in het gelijknamige gebied, la Champagne in Frankrijk. Mousserende wijn uit dit gebied mag uitsluitend Champagne worden genoemd. Hierbuiten mag dit nooit. Komt de bubbel uit bijvoorbeeld de Penedès in Spanje (net onder Barcelona) dan heet deze mousserende wijn Cava. Een heerlijk alternatief voor de vaak veel duurdere Champagne, en vaak net zo lekker of lekkerder...

Bij Heeren van de Wijn koop je vertrouwd en veilig:

iDeal logo MasterCard en VISA logo's Wijnwinkel van het jaar logo Geen 18? Geen druppel logo