Chardonnay wijn, vol van smaak
Chardonnay is misschien wel de meest bekende druivensoort in de wereld. Het is ook wel de kameleon onder de witte wijnen. Een chardonnay heeft namelijk zelf geen bijzondere kenmerken, maar haalt zijn aroma’s uit het gebied waar de druif wordt verbouwd of verkrijgt zijn smaak dankzij de wijze van wijnbereiding. Zo is een chardonnay uit een koeler klimaat doorgaans licht en fruitig, met smaken van groene appel en limoen. Komt de drank uit een warmere regio, dan proef je tropisch fruit als ananas, guave en mango. Die smaaksensatie maakt chardonnay de favoriet van menig wijnmaker en -liefhebber. Proost!Â
Chardonnay bij de Heeren
Casa Silva Chardonnay – Semillon
De Heeren Chardonnay
Pellehaut Harmonie de Gascogne Blanc
Romarion Chardonnay
Endrizzi Dalis Bianco
Bernardus Chardonnay
Chardonnay, een wijn uit Bourgogne
Het druivenras chardonnay is onlosmakelijk verboden met de Bourgogne streek in Frankrijk en heeft zijn naam te danken aan het gelijknamige dorp. In deze streek worden de grootste en bekendste witte wijnen geproduceerd, waaronder Chablis en Meursault. Doordat de druifstokken in een bodem van kalksteen staan, hebben de wijnen vaak een mineraal karakter. Al heeft de chardonnay niet zozeer een bodem van kalksteen nodig. Ten opzichte van andere druivenrassen, heeft chardonnay één groot voordeel. De druif kan zich namelijk goed aanpassen aan de bodem en het klimaat. De druif kan daarom op allerlei soorten grond en in verschillende klimaten worden verbouwd.
Chardonnay, zoet of droog?
De chardonnay is niet meer weg te denken uit de wijnwereld. Het druivenras staat voornamelijk bekend als een droge witte wijn. Dat komt doordat de wijn na vergisting nog maar weinig restsuiker bevat. Maar of een chardonnay droog of zoet is, is ook afhankelijk van de keuzes van de wijnmaker. Want wordt de wijn in roestvrijstalen tanks of in eiken vaten gerijpt? Ook het klimaat speelt een rol bij de mogelijkheid zoetheid. Hoe warmer de regio waar de druif wordt verbouwd, des te meer suikers in de druif worden opgebouwd. Stopt de wijnmaker de vergisting voor al deze suikers zijn omgezet in alcohol, dan wordt de wijn zoeter.
Niet op hout gerijpte chardonnay
Wordt chardonnay in stalen tanks gerijpt, dan komt de smaak dicht in de buurt bij een frisse pinot gris of sauvignon blanc. Een chardonnay wijn is alleen net wat fruitiger en zachter. Uiteraard speelt de rijpheid ook een rol. Zo heeft een jonge chardonnay een frisse smaak van appels, maar proef je bij een diepere rijping vijgen. De wijn is licht gelig van kleur. Op staal gerijpte chardonnay wordt veelal gemaakt in koudere klimaten, zoals Californië, Loire, Chablis en Chili.
Houtgerijpte chardonnay
Wanneer chardonnay in eiken vaten wordt gerijpt, komen er rijke en vol warme smaken vrij als vanille, boter en zelfs karamel. Wanneer de rijping plaatsvindt in koelere klimaten, proef je een boterzachte chardonnay vol citrustonen. Daarentegen zit een chardonnay wijn uit een warmer klimaat vol met tropische fruittonen. Je kunt houtgerijpte chardonnay herkennen aan de warm donkergele kleur. De wijn komt vaak uit warme regio’s, als Australië, Argentinië of Italië.
Chardonnay in champagne
Wat veel mensen niet weten, is dat chardonnay druif ook wordt gebruikt om champagne te maken. Zie je op het etiket ‘blanc de blancs’ staan, dan kun je ervan uitgaan dat de champagne bestaat uit 100% chardonnay druif. Zulke champagne heeft een hogere zuurgraad en een frisdroge smaak. Blanc de blancs zie je niet heel vaak, het is namelijk een stuk duurder om enkel met deze druif te werken. Hoewel de term ‘champagne’ vaak wordt gebruikt om mousserende wijn aan te duiden, is dit niet altijd gegrond. Champagne mag alleen zo genoemd worden wanneer de mousserende wijn uit de Champagnestreek komt.
Champagnes met chardonnay
Besserat de Bellefon Blanc de Blancs Champagne 37,5 cl
Besserat de Bellefon Bleu Brut Champagne 37,5 cl
Lamotte Brut Champagne
Wat eet je bij een chardonnay?
Het moge duidelijk zijn dat de chardonnay een zeer veelzijdige druif is. Hierdoor zijn er verschillende wijn en spijs combinaties mogelijk, die allemaal even lekker smaken! Afhankelijk van de regio waar de druif is verbouwd en of de wijn wel of niet op hout is gerijpt, zijn er eindeloze mogelijkheden. Heb je een lichte chardonnay die gerijpt is in stalen vaten, dan gaat die perfect samen met een frisse caesar salade. Maar kies je voor een houtgerijpte chardonnay, dan smaakt deze heerlijk bij een kalfsoester in romige saus. Daarnaast gaat een chardonnay, zoals de meeste witte wijnen, goed samen met visgerechten en schaal- en schelpdieren.
Wil je nog meer weten?
Stel gerust jouw vraag per mail aan ons via info@heerenvandewijn.nl of bel ons op 0318-514900.
Of ga terug naar onze klantenservice voor andere onderwerpen.