Champagne: fris, bruisend en fruitig

Zeg je feest, dan zeg je champagne! Deze vrolijke bubbels uit worden wereldwijd geschonken en maken van elke gelegenheid een feestje. Champagne is afkomstig uit het gelijknamige gebied dat in het noordoostelijke gedeelte van Frankrijk ligt. Enkel bubbels uit deze relatief kleine streek mogen de naam Champagne dragen. Door deze geografische beperking wordt champagne in minder grote getallen uitgebracht dan een doorsnee mousserende wijn, hierdoor is de prijs vaak hoger. De exclusiviteit van Champagne en de rijke en zachte smaak maken dit product tot één van de meest geliefde wijnsoort. Proost! 

EEN GLAS VOL SPRANKELING

Champagne bij de Heeren

    Besserat de Bellefon Bleu Brut Champagne 37,5 cl

    31,96
    Een ware lofzang voor de zintuigen! Het Champagnehuis Besserat de Bellefon heeft een behoorlijke geschiedenis, het huis maakt al sinds

    Lamotte Brut Champagne

    33,00
    Champagne Lamotte wordt geproduceerd door het wijnhuis Lamotte & Compagnie. Het bedrijf is gevestigd in de omgeving van Reims. Het

    Besserat de Bellefon Blanc de Blancs Champagne 37,5 cl

    48,50
    Het Champagnehuis Besserat de Bellefon heeft een behoorlijke geschiedenis, het huis maakt al sinds 1843 Champagne. Wanneer in 1920 Yvonne

    Besserat de Bellefon Bleu Brut Champagne

    49,50
    Een ware lofzang voor de zintuigen! Het Champagnehuis Besserat de Bellefon heeft een behoorlijke geschiedenis, het huis maakt al sinds

    Moet & Chandon Brut Imperial

    52,50
    Moët is in 1743 opgericht als Champagnehuis. Dit huis heeft zijn Champagnes als geen ander huis weten te vertalen naar de

    Veuve Clicquot Brut (Carte Jaune) Champagne N.V.

    57,00
    Veuve Cliquot is na Moet & Chandon het grootste champagnehuis. Het is in 1972 opgericht door Philippe Cliquot. Zijn vrouw

    Moet & Chandon Nectar Imperial

    60,50
    Moët is in 1743 opgericht als Champagnehuis. Dit huis heeft zijn Champagnes als geen ander huis weten te vertalen naar de

    Champagne R de Ruinart Brut

    64,00
    Het huis Ruinart is in 1729 opgericht door de neef van Dom Thierry Ruinart. De andere monnik waarvan beweerd wordt dat

    Moet & Chandon Rosé Brut Imperial

    65,00
    Moët is in 1743 opgericht als Champagnehuis. Dit huis heeft zijn Champagnes als geen ander huis weten te vertalen naar de

    Moet & Chandon Ice Imperial

    65,00
    Moët is in 1743 opgericht als Champagnehuis. Dit huis heeft zijn Champagnes als geen ander huis weten te vertalen naar de

    Veuve Clicquot Rosé Champagne N.V.

    68,00
    Veuve Cliquot is na Moet & Chandon het grootste champagnehuis. Het is in 1972 opgericht door Philippe Cliquot. Zijn vrouw

    Moet & Chandon Ice Imperial Rosé

    73,00
    Moët is in 1743 opgericht als Champagnehuis. Dit huis heeft zijn Champagnes als geen ander huis weten te vertalen naar de

    Besserat de Bellefon Extra Brut Champagne

    74,00
    Het Champagnehuis Besserat de Bellefon heeft een behoorlijke geschiedenis, het huis maakt al sinds 1843 Champagne. Wanneer in 1920 Yvonne

    Besserat de Bellefon Blanc de Blancs Champagne

    84,00
    Het Champagnehuis Besserat de Bellefon heeft een behoorlijke geschiedenis, het huis maakt al sinds 1843 Champagne. Wanneer in 1920 Yvonne

    Besserat de Bellefon Blanc de Noirs Champagne

    84,00
    Besserat de Bellefon Blanc de Noirs wordt gemaakt van alleen de mooiste Pinot Noir druiven. Een Champagne die uitblinkt door

    Ruinart Rosé

    87,00
    Het huis Ruinart is in 1729 opgericht door de neef van Dom Thierry Ruinart. De andere monnik waarvan beweerd wordt dat

    Besserat de Bellefon Bleu Brut Champagne Magnum

    99,00
    Een ware lofzang voor de zintuigen! Het Champagnehuis Besserat de Bellefon heeft een behoorlijke geschiedenis, het huis maakt al sinds

    Moet & Chandon Brut Imperial Magnum

    113,99
    Moët is in 1743 opgericht als Champagnehuis. Dit huis heeft zijn Champagnes als geen ander huis weten te vertalen naar de

    Besserat de Bellefon Rosé Champagne Magnum

    150,00
    Een ware lofzang voor de zintuigen! Het Champagnehuis Besserat de Bellefon heeft een behoorlijke geschiedenis, het huis maakt al sinds

    Besserat de Bellefon Blanc de Blancs Champagne Magnum

    172,00
    Het Champagnehuis Besserat de Bellefon heeft een behoorlijke geschiedenis, het huis maakt al sinds 1843 Champagne. Wanneer in 1920 Yvonne

    Besserat de Bellefon Cuvee 1843

    204,00
    Besserat de Bellefon Cuvee BB 1843, een van de meest intieme Champagnes die je je kan voorstellen. Deze Champagne drink

    Dom Pérignon Vintage 2013 in giftbox

    230,00
    Dom Perignon is een prestige cuvee van champagnehuis Moet & Chandon. Dom Perignon is vernoemd naar de Franse monnik die

    Soorten champagne

    Bij champagne kun je verschillende soorten onderscheiden. Zo is niet elke mousserende wijn champagne (enkel en alleen als ze uit de Champagnestreek komen) en zijn niet alle champagnes dezelfde wijn. De drank kan onder meer verschillen in suikergehalte, druivenrassen en jaargang.

    Het suikergehalte is bepalend voor het soort champagne. De smaak komt van liqueur de Dosage. Dit bestaat uit een mengsel van rietsuiker en gereserveerde wijn. De hoeveelheid suiker in dit mengels bepaalt de zoetheid en zo ook het type champagne, zoals brut en demi-sec.

    Ook de gebruikte druivenrassen zijn van invloed. Voor de productie van champagne mogen drie verschillende druivenrassen worden gebruikt, namelijk chardonnay, pinot noir en pinot meunier. Naast dat de drank vaak uit een mengsel van deze drie soorten bestaat, zijn er ook variaties hierop, zoals blanc des blancs, blanc des noirs en rosé champagne.

    Tot slot verschillen champagnes in jaargang. Je hebt ze met (millésime) en zonder jaargang (sans millésime). Champagnes sans millésime liggen doorgaans 15 maanden in de kelder te rijpen. Het is de meest eenvoudige champagne en daarmee ook de meest voorkomende soort. Champagne millésime worden minstens 3 jaar bewaard voordat ze in de winkel komen te liggen, wat ook terug is te zien in de prijs. Dit wordt ook wel vintage champagne genoemd.

    Verschil tussen champagne, cava en prosecco

    Champagne, cava en prosecco worden regelmatig met elkaar verward. Dat alledrie de wijnen mousserend zijn is eigenlijk het enige wat ze met elkaar gemeen hebben. Verder zijn ze vooral verschillend van elkaar. Zo zijn alledrie de dranken afkomstig uit een ander land, worden ze gemaakt van verschillende druivenrassen én worden er andere productiemethodes toegepast. Ook is er een duidelijk verschil in smaak. Dit heeft te maken met het land van oorsprong. Over het algemeen geldt: hoe koeler het klimaat, hoe meer frisse zuren een wijn bevat. Ook de ondergrond heeft invloed op het type wijn. Een champagne is bijvoorbeeld een stuk strakker dan een cava die zijn oorsprong heeft in een warm Middellandse Zee klimaat.

    cava wijn kopen bij Heeren van de Wijn

    Champagne volgens de Método Tradicional

    Champagne wordt geproduceerd middels de Método Tradicional. Hierbij wordt er bij het bottelen een mengsel van gist en suiker toegevoegd. De gistcellen dragen eraan bij dat de suiker wordt omgezet in alcohol. Er komt nu koolzuur vrij, maar doordat dit niet uit de fles kan ontsnappen hebben de bubbels geen andere keus dan zich te mengen met de wijn. Na voltooiing van het gistingsproces, blijft er een bezinksel van gistcellen over. Door de flessen steeds zo te kantelen dat de fles rechtop ondersteboven komt staan, zinken de gistcellen naar de flessenhals. Door de hals onder te dompelen in ijskoude vloeistof, wordt het bezinksel een ijsblok. Bij het openen van de fles wordt door het gas het ijsblok met bezinken uit de fles geduwd. Vervolgens moet een standaard cava minimaal negen maanden rijpen en blijft er een heerlijke wijn over.

    Cava: een heerlijk cadeau

    Op zoek naar een cadeau? Met een heerlijke fles champagne zit je altijd goed. Bijvoorbeeld onze Veuve Clicquot Brut Rosé Champagne in mooie giftbox. De drank bestaat uit pinot noir, chardonnay en pinot meunier, met smaken van framboos, aardbei en kruidigheid. Na Moet & Chandon is Veuve Clicquot het grootste champagnehuis. Leuk om te geven, maar zeker net zo leuk (en lekker) om te krijgen!

    Wat te eten bij champagne?

    Naast prosecco en cava, is champagne misschien wel de meest gewilde mousserende wijn. Het is bij uitstek de drank om mee te toasten en mooie momenten mee te vieren. Maar champagne heeft ook een zeer veelzijdige kant in combinatie met eten. Zo past een blanc des blancs perfect bij wat lichtere gerechten zoals zeevruchten of groenten, maar is ook zeer geschikt om voorafgaand aan het eten te serveren. De smaak van een blanc des noirs sluit weer ontzettend goed aan bij gerechten met een sterke smaak, zoals een kaasplankje of een combinatie met vlees.

    Wil je nog meer weten?

    Stel gerust jouw vraag per mail aan ons via info@heerenvandewijn.nl of bel ons op 0318-514900.
    Of ga terug naar onze klantenservice voor andere onderwerpen.