Bij champagne kun je verschillende soorten onderscheiden. Zo is niet elke mousserende wijn champagne (enkel en alleen als ze uit de Champagnestreek komen) en zijn niet alle champagnes dezelfde wijn. De drank kan onder meer verschillen in suikergehalte, druivenrassen en jaargang.
Het suikergehalte is bepalend voor het soort champagne. De smaak komt van liqueur de Dosage. Dit bestaat uit een mengsel van rietsuiker en gereserveerde wijn. De hoeveelheid suiker in dit mengels bepaalt de zoetheid en zo ook het type champagne, zoals brut en demi-sec.
Ook de gebruikte druivenrassen zijn van invloed. Voor de productie van champagne mogen drie verschillende druivenrassen worden gebruikt, namelijk chardonnay, pinot noir en pinot meunier. Naast dat de drank vaak uit een mengsel van deze drie soorten bestaat, zijn er ook variaties hierop, zoals blanc des blancs, blanc des noirs en rosé champagne.
Tot slot verschillen champagnes in jaargang. Je hebt ze met (millésime) en zonder jaargang (sans millésime). Champagnes sans millésime liggen doorgaans 15 maanden in de kelder te rijpen. Het is de meest eenvoudige champagne en daarmee ook de meest voorkomende soort. Champagne millésime worden minstens 3 jaar bewaard voordat ze in de winkel komen te liggen, wat ook terug is te zien in de prijs. Dit wordt ook wel vintage champagne genoemd.