Champagne: fris, bruisend en fruitig
Zeg je feest, dan zeg je champagne! Deze vrolijke bubbels uit worden wereldwijd geschonken en maken van elke gelegenheid een feestje. Champagne is afkomstig uit het gelijknamige gebied dat in het noordoostelijke gedeelte van Frankrijk ligt. Enkel bubbels uit deze relatief kleine streek mogen de naam Champagne dragen. Door deze geografische beperking wordt champagne in minder grote getallen uitgebracht dan een doorsnee mousserende wijn, hierdoor is de prijs vaak hoger. De exclusiviteit van Champagne en de rijke en zachte smaak maken dit product tot één van de meest geliefde wijnsoort. Proost!
Champagne bij de Heeren
Lamotte Brut Champagne
Besserat de Bellefon Bleu Brut Champagne 37,5 cl
Besserat de Bellefon Blanc de Blancs Champagne 37,5 cl
Besserat de Bellefon Bleu Brut Champagne
Moet & Chandon Brut Imperial
Veuve Clicquot Brut (Carte Jaune) Champagne N.V.
Moet & Chandon Nectar Imperial
Moet & Chandon Ice Imperial
Moet & Chandon Rosé Brut Imperial
Champagne R de Ruinart Brut
Veuve Clicquot Rosé Champagne N.V.
Moet & Chandon Ice Imperial Rosé
Besserat de Bellefon Extra Brut Champagne
Besserat de Bellefon Blanc de Blancs Champagne
Besserat de Bellefon Blanc de Noirs Champagne
Ruinart Rosé
Besserat de Bellefon Bleu Brut Champagne Magnum
Moet & Chandon Brut Imperial Magnum
Besserat de Bellefon Rosé Champagne Magnum
Besserat de Bellefon Blanc de Blancs Champagne Magnum
Besserat de Bellefon Cuvee 1843
Dom Pérignon Vintage 2015 in giftbox
Soorten champagne
Bij champagne kun je verschillende soorten onderscheiden. Zo is niet elke mousserende wijn champagne (enkel en alleen als ze uit de Champagnestreek komen) en zijn niet alle champagnes dezelfde wijn. De drank kan onder meer verschillen in suikergehalte, druivenrassen en jaargang.
Het suikergehalte is bepalend voor het soort champagne. De smaak komt van liqueur de Dosage. Dit bestaat uit een mengsel van rietsuiker en gereserveerde wijn. De hoeveelheid suiker in dit mengels bepaalt de zoetheid en zo ook het type champagne, zoals brut en demi-sec.
Ook de gebruikte druivenrassen zijn van invloed. Voor de productie van champagne mogen drie verschillende druivenrassen worden gebruikt, namelijk chardonnay, pinot noir en pinot meunier. Naast dat de drank vaak uit een mengsel van deze drie soorten bestaat, zijn er ook variaties hierop, zoals blanc des blancs, blanc des noirs en rosé champagne.
Tot slot verschillen champagnes in jaargang. Je hebt ze met (millésime) en zonder jaargang (sans millésime). Champagnes sans millésime liggen doorgaans 15 maanden in de kelder te rijpen. Het is de meest eenvoudige champagne en daarmee ook de meest voorkomende soort. Champagne millésime worden minstens 3 jaar bewaard voordat ze in de winkel komen te liggen, wat ook terug is te zien in de prijs. Dit wordt ook wel vintage champagne genoemd.
Verschil tussen champagne, cava en prosecco
Champagne, cava en prosecco worden regelmatig met elkaar verward. Dat alledrie de wijnen mousserend zijn is eigenlijk het enige wat ze met elkaar gemeen hebben. Verder zijn ze vooral verschillend van elkaar. Zo zijn alledrie de dranken afkomstig uit een ander land, worden ze gemaakt van verschillende druivenrassen én worden er andere productiemethodes toegepast. Ook is er een duidelijk verschil in smaak. Dit heeft te maken met het land van oorsprong. Over het algemeen geldt: hoe koeler het klimaat, hoe meer frisse zuren een wijn bevat. Ook de ondergrond heeft invloed op het type wijn. Een champagne is bijvoorbeeld een stuk strakker dan een cava die zijn oorsprong heeft in een warm Middellandse Zee klimaat.
Champagne volgens de Método Tradicional
Champagne wordt geproduceerd middels de Método Tradicional. Hierbij wordt er bij het bottelen een mengsel van gist en suiker toegevoegd. De gistcellen dragen eraan bij dat de suiker wordt omgezet in alcohol. Er komt nu koolzuur vrij, maar doordat dit niet uit de fles kan ontsnappen hebben de bubbels geen andere keus dan zich te mengen met de wijn. Na voltooiing van het gistingsproces, blijft er een bezinksel van gistcellen over. Door de flessen steeds zo te kantelen dat de fles rechtop ondersteboven komt staan, zinken de gistcellen naar de flessenhals. Door de hals onder te dompelen in ijskoude vloeistof, wordt het bezinksel een ijsblok. Bij het openen van de fles wordt door het gas het ijsblok met bezinken uit de fles geduwd. Vervolgens moet een standaard cava minimaal negen maanden rijpen en blijft er een heerlijke wijn over.
Cava: een heerlijk cadeau
Op zoek naar een cadeau? Met een heerlijke fles champagne zit je altijd goed. Bijvoorbeeld onze Veuve Clicquot Brut Rosé Champagne in mooie giftbox. De drank bestaat uit pinot noir, chardonnay en pinot meunier, met smaken van framboos, aardbei en kruidigheid. Na Moet & Chandon is Veuve Clicquot het grootste champagnehuis. Leuk om te geven, maar zeker net zo leuk (en lekker) om te krijgen!
Wat te eten bij champagne?
Naast prosecco en cava, is champagne misschien wel de meest gewilde mousserende wijn. Het is bij uitstek de drank om mee te toasten en mooie momenten mee te vieren. Maar champagne heeft ook een zeer veelzijdige kant in combinatie met eten. Zo past een blanc des blancs perfect bij wat lichtere gerechten zoals zeevruchten of groenten, maar is ook zeer geschikt om voorafgaand aan het eten te serveren. De smaak van een blanc des noirs sluit weer ontzettend goed aan bij gerechten met een sterke smaak, zoals een kaasplankje of een combinatie met vlees.
Wil je nog meer weten?
Stel gerust jouw vraag per mail aan ons via info@heerenvandewijn.nl of bel ons op 0318-514900.
Of ga terug naar onze klantenservice voor andere onderwerpen.