Syrah; pittig en karakteristiek
Eén van de bekendste druivenrassen ter wereld is de syrah. De beste wijnen van syrah komen uit de Franse Rhône of de Australische Barossa Valley en ontwikkelen wel tientallen jaren hun smaak op de fles. De wijn is donkerrood van kleur en bevat door de dikke schil veel tannines. De wijn heeft een uitgesproken pittige en peper-achtige smaak, een wijntje waar je van moet houden. Proost!
Syrah bij de Heeren
NIUS de Nada 15 years
Week-end sur la Côte Rosé
De Heeren Rosé
Guadalupe WMS Tinto
Berton Vineyards Metal Label The Black Shiraz
Guadalupe Rosado
Quinta do Quetzal Reserva Tinto
Les Collines du Bourdic Racine Rouge
NOA Shiraz Alcoholvrij
Guadalupe WMS Wit & Rood in luxe geschenkkist
AIX Rosé
AIX Rosé Magnum
Nius de Nada in luxe geschenkkist
NIUS de Nada 15 years Magnum
Cristia Ventoux
Cristia Chateauneuf du Pape Rouge
Cristia Vacqueyras
Week-end sur la Côte Rosé Magnum
Elixir de Provence
De geschiedenis van de syrah
Wanneer er wordt gesproken over de syrah druif, gaat het in feite ook over de shiraz druif. Het is namelijk dezelfde druif. Er gaan verschillende verhalen rond over de benaming en de afkomst van deze druif. De geschiedenis er van begint in Zuidoost Frankrijk, het Rhône gebied. Uit dit gebied komt de naam ‘syrah’. Later werd de druif ook veel geplant in Australië, daar heeft de druif de benaming ‘shiraz’ aan te danken.
Syrah; de druif
De syrah heeft een dikke schil en beschikt over veel tannines. De druif zorgt voor een donkerrode, bijna paarse kleur van de wijn. Door de hoeveelheid tannines wordt er vaak gebruik gemaakt van houtrijping om de smaak iets te reduceren. De syrah komt het best tot zijn recht in een warm klimaat. De druif is gevoelig voor wind en vertoont snel geelkleuring. Syrah laat zich overigens uitstekend mengen met andere druivensoorten.

De smaak van syrah
Hoewel syrah en shiraz in principe dezelfde druif zijn. Smaken ze, afhankelijk van het gebied van herkomst, toch anders. De syrah uit het Franse Rhônegebied smaakt vooral fruitig, kruidig en licht rokerig. En over het algemeen is de Australische druif iets zoeter. Overige smaken die te herkennen zijn: fruit, tabak, chocolade, drop en zwarte olijf.
Primitivo en spijs
Door de volle en uitgesproken smaak van deze wijn valt hij goed te combineren met stevige gerechten. Denk daarbij aan stoofpotjes, barbeuce- vlees en gerookte seitan. Liever een vegetarische optie? Ga dan voor een combinatie met een jonge kaas.
Wil je nog meer weten?
Stel gerust jouw vraag per mail aan ons via info@heerenvandewijn.nl of bel ons op 0318-514900.
Of ga terug naar onze klantenservice voor andere onderwerpen.