Salcuta Winery is in 2018 uitgeroepen tot de beste winery van Moldavië in haar categorie. Het wijnhuis heeft een historie van 3 generaties op rij. Sergiu Pislaru en zijn gezin zijn compleet versmolten met Salcuta Winery. Sergiu staat alle processen van het wijnmaken nauw bij. Zijn vrouw verzorgt het wijntourisme en dochter Dina verzorgt de marketing als manager. Dit tezamen met een compleet team aan specialisten in hun vak.
Moldavië heeft voor de meeste van ons een onbekend imago, maar als wijnland is het zeker geen nieuwkomer. De geologie van het land behoort toe aan een deel van de Karpaten, het klimaat is ideaal voor wijnbouw en de nabijheid van de Zwarte Zee zorgt voor perfecte koeling. De bodem bevat in bepaalde gebieden de rijke bodem ‘Chernozem’, deze Russische benaming voor zwarte aarde, voorzien van organisch materiaal, humus, löss en bevat veel fosfor, fosforzuur en ammoniak is zeer goed voor wijnbouw. Moldavië is in oppervlakte kleiner dan Nederland, maar heeft slechts 3,5 mln inwoners. Genoeg ruimte dus voor wijnbouw. Het land heeft 150.000 ha aan wijngaarden, hiervan behoort 400 ha toe aan Salcuta Winery. Salcuta heeft een divers scala aan wijndruiven, van klassieke druivenrassen tot autochtonen onbekenden. De wijnen van de klassieke rassen zijn zeer goed, maar de autochtonen verrassingen maken het toch bijzonder! Denk hierbij aan de Fetasca Neagra of de aromatische Viorica! Kortom Salcuta is een prachtig wijnhuis uit Moldavië met de juiste kennis, perfect terroir en goede druiven die heerlijke wijnen geven.
De Salcuta Pinot Noir wordt na de pluk in complete trossen, een startende vergisting ingezet. De inweking en fermentatie duurt 5 tot 7 dagen. Hierna volgde de malolactische omzetting en rijping in Frans eiken vaten voor ongeveer 6 maanden.Intens en fris aroma, frambozen, laurier en een hint vanille en lichte toast. De wijn heeft veel fruit in de smaak en heeft goede lichte tannine die fris weergeven en lang aan blijft.Deze Pinot Noir is heel divers inzetbaar, lekker bij subtiel wild, varkensvlees en gerechten op basis van kaas.