Wijnblog

Hoelang is wijn houdbaar?

Houdbaarheid van wijn

Hoelang is een wijn houdbaar en hoelang is een wijn houdbaar na openen? Waarom is de ene wijn langer houdbaar dan de andere? En misschien wel de belangrijkste vraag, is de wijn die je in handen hebt geschikt om nu te drinken of kun je hem beter nog even wegleggen? We leggen het je allemaal uit!

Wat zorgt ervoor dat de ene wijn langer houdbaar is dan de andere wijn?

Wijn is een natuurlijk product en kent een uiterste houdbaarheidsdatum. Gelukkig heeft de wijn een aantal van nature aanwezige stoffen die werken als conserveringsmiddelen. Zo beschermen stoffen zoals zuren en de tannine (looizuren) de wijn tegen bederf. Hoe minder zuren en/of hoe minder tanine de wijn heeft hoe sneller hij kan bederven. Wijnen met van nature hoge zuren, zoals bijvoorbeeld Riesling kun je goed bewaren. De zuren beschermen de wijn tegen omslag en ook nemen de zuren na verloop van loop van tijd af. Een wijn met nauwelijks zuren is niet lekker meer en mist frisheid, maar een wijn die begint met hoge zuren heeft na een aantal jaren ouderen nog steeds genoeg zuren om zijn levendigheid te tonen. Hetzelfde geldt voor tannine, een wijn hoge tannine heeft kun je langer bewaren dan een wijn die lage tannine heeft. Een voorbeeld is de Barolo, gemaakt van Nebbiolo, een wijn met hoge tanine. Na verloop van tijd nemen de tanine af en wordt de wijn zachter en drinkbaarder, ook ontstaan tijdens het ouderen van de wijn tertaire aroma’s die de wijn nog complexer en interssanter maken.

Wat is sulfiet en waarom zorgt het ervoor dat de wijn langer houdbaar is?

Naast zuren en tannine kan de wijnmaker ook een stof toevoegen die zorgt voor een langere houdbaarheid van de wijn. We hebben het over sulfiet. Sulfiet is een conserveringsmiddel dat zicht bindt aan zuurstof zodat de wijn niet oxideert en bepalend is voor hoelang de wijn houdbaar is. Ook zorgt het ervoor dat er geen ongewenste aroma’s in de wijn terechtkomen en doodt het bacteriën in de wijn. Heel nuttig dus.

Van sulfiet krijg je geen hoofdpijn! Sommige mensen zijn allergisch voor sulfiet, maar dat zijn er echt heel weinig. Een goede rode wijn bevat ongeveer 50 mg sulfiet per liter en voor wit is dat ongeveer 100 mg sulfiet per liter. Gedroogd fruit of producten met bewerkte aardappel bevatten veel meer sulfiet.

In natuurwijnen zit minder sulfiet. Helemaal geen sulfiet komen we niet tegen want tijdens het vergistingsproces van de wijn komen er ook op een natuurlijke manier sulfieten in de wijn terecht. Natuurwijnen krijgen minder toegevoegde sulfieten dan ‘gewone’ wijnen. Dit betekent automatisch dat de natuurwijnen iets minder stabiel kunnen zijn en sneller hun uiterste houdbaarheid bereiken. Let er dus goed op een natuurwijn geen jaren in de kast te laten liggen.

Heeft houtrijping invloed op de houdbaarheid van de wijn?

Of een wijn wel of geen houtrijping heeft gehad heeft zeker invloed op de houtbaarheid van een wijn. Hout is poreus en zorgt ervoor dat de wijn tijdens het rijpingsproces in beperkte mate contact heeft met zuurstof. De wijn is dus al in lichte mate geoxideerd. Dit betekent dat de wijn minder snel reageert op het contact met zuurstof (bij het openen van de fles) dan een wijn die tijdens de vinificatie en opvoeding zo min mogelijk contact heeft gehad met zuurstof. Ook wordt de houtbaarheid van de wijn verlengd door de toevoeging van houttanines die in de wijn terecht komen op het moment dat de wijnen op houten vaten worden opgevoed.

Hoelang kun je een wijn bewaren?

Nu we weten hoe de wijn beschermd wordt gaan we eens kijken hoelang de wijn bewaard kan worden. Over het algemeen zijn de wijnen die op de markt komen in de betaalbare klasse, tot 25 euro ongeveer, niet bedoeld om lang te bewaren. Ze komen op de markt als zij goed op dronk zijn en het advies is dan ook voor witte wijnen om ze jong te drinken, binnen 1 of 2 jaar of voor de houtgerijpte versie binnen 3 tot 4 jaar. Voor rode wijnen maken we onderscheidt tussen frisse fruitige wijnen en houtgerijpte zwaardere wijnen. Drink een frisse fruitige rode wijn het liefst binnen 1 tot 2 jaar. De houtgerijpte versie het liefst drinken binnen 4 tot 6 jaar. Over het bewaren van wijn lees je hier meer.

Wijnen opleggen

Wijnen opleggen is een vak apart. Het beste kun je kiezen voor wijnen van goede tot bijzonder hoge kwaliteit. Zoals we al eerder benoemden zijn wijnen met hoge zuren en/of hoge tannine beter geschikt om lang te bewaren. Het idee van een wijn opleggen is dat de wijn ook met de tijd beter wordt en zich dus op een positieve manier ontwikkeld op de fles. Het leuke van wijnen opleggen is dat je wijnen die behoorlijk duur zijn als ze op dronk zijn vaak en stuk goedkoper kunt kopen wanneer je de wijn jong koopt. Enkele voorbeelden van wijnen of gebieden die geschikt zijn voor het opleggen: Natuurlijk de Bordeauxs en Barolo’s, maar ook wijnen uit de Bourgogne, Rhone, Italiaanse kwaliteitswijnen, droge Rieslings of wijnen van Semillion of Chenin Blanc zijn geschikt om langere tijd te bewaren. Dit soort wijnen, afhankelijk van de kwaliteit en producent kunnen soms wel 20, 30 jaar ouderen.

Waar moet je opletten bij het bewaren van ongeopende flessen wijn?

Hoelang de wijn houdbaar is heeft te maken met hoe de wijn bewaard wordt. Een wijn bewaar je goed door ervoor te zorgen dat de temperatuur constant is en koel. Ook is het belangrijk dat de wijn bewaard wordt in een donkere ruimte. Licht zorgt ervoor dat de wijn zich te snel kan ontwikkelen. Ook warme of schommelende temperaturen kunnen voor vervelende geurtjes of bijvoorbeeld wijnkristallen zorgen. De wijnen bewaar je bij voorkeur liggend, zodat de kurken niet uitdrogen. Een wijn bewaar je dus koel, donker, op een contante temperatuur en liggend. Wil je de wijn zo goed mogelijk bewaren dan zijn klimaatkoelkasten een goede investering.

Hoelang blijft een geopende fles wijn goed?

Wat veel mensen zich vaak afvragen is hoelang een geopende fles wijn goed blijft. Een geopende fles wijn blijft ongeveer 3 tot 4 dagen goed. Een wijn die afgesloten is met een schroefdop gaat vaak iets sneller achteruit dan een geopende fles met een kurk. Tip: wanneer je een geopende rode wijn in de koelkast bewaard gaat hij minder snel achteruit dan wanneer je de fles op kamertemperatuur bewaard.

Er zijn tegenwoordig ook allerlei systemen op de markt waarbij je wijnen na open langer kunt bewaren. Bijvoorbeeld de betaalbare Vacu Vin een vacuumpompje waarmee de wijn langer bewaard kan worden. Ook zijn er systemen die de geopende wijn voorzien van laagje stikstof waardoor de wijn minder snel achteruit gaat. Tegenwoordig is er ook de Coravin, een luxe systeem waarbij je een glaasje wijn tapt uit de fles door een naald en de vrijgekomen ruimte in de fles gevuld wordt met argon gas. Het bijzondere aan dit systeem is dat de fles eigenlijk niet geopend wordt en dus ook met gemak nog een jaar bewaard kan worden. Meer weten over dit systeem klik dan hier.

Ben je benieuwd naar onze selectie? Bekijk onze wijnen in de webshop of kom gezellig langs in winkel! Je bent nu in ieder geval goed op de hoogte van de juiste manier om met een geopende fles wijn om te gaan. Cheers!