Wijnblog

Hoeveel calorieën zitten er in een glas wijn?

Hoeveel calorieën zitten er in een glas wijn?

Steeds meer mensen zijn bezig met een dieet, willen afvallen of proberen zo gezond mogelijk te eten. Maar hoe past dat glas wijn daar precies in? En hoeveel calorieën zitten er nou precies in een glas wijn? Wat zijn de verschillen per type wijn en waar moet je eigenlijk op letten?

In wijn zitten calorieën en als je wilt afvallen let je op de hoeveelheid calorieën die je binnen krijgt. Hoeveel calorieën er in wijn zitten hangt af van de soort wijn en de hoeveelheid.

Het eerste wat zorgt voor calorieën zijn de restsuikers in wijn. Een wijn met veel restsuiker, denk aan een zoete wijn, een halfdroge riesling, misschien een Amarone of wijn uit Zuid-Italië bevat meer restsuiker en dus ook meer calorieën. Ook de alcohol bevat calorieën, een hoger alcoholpercentage zorgt dus voor meer calorieën in het glas.

De alcohol in een wijn is verkregen door het omzetten van suikers naar alcohol tijdens de vergisting van de wijn.

Het voedingscentrum houdt de volgende gemiddelde per 100 ml aan:

Droge witte wijn:       67 kcal
Rode wijn:                  82 kcal
Rose:                            71 kcal
Zoete witte wijn:       96 kcal

Voor Port wordt een hoeveelheid van 35 ml per glas aangehouden met gemiddeld 80 kcal per glas. Ook dessertwijnen met veel restsuiker en/of een hoger alcoholpercentage omdat zij versterkt zijn bevatten dus relatief veel calorieën.

Waarom staat er niet op het etiket hoeveel calorieën een wijn bevat?

Inmiddels vinden we op bijna alle producten in de supermarkt een etiket met daarop de voedingswaarde van het product vermeld. In Brussel wordt al lange tijd gestemd over het vermelden van calorieën en andere voedingswaarden op het etiket, maar tot op heden is daar nog geen beslissing over genomen.

Hoeveel calorieën bevat een glas Champagne of andere mousserende wijn?

Een glas Champagne bevat gemiddeld 57 calorieën en een glas Prosecco gemiddeld 50 calorieën. Hierbij wordt echter uit gegaan van een inhoudsmaat van 85 ml voor een glas mousserende wijn. Als je dit terugrekent naar de 100 ml die wij hierboven aanhielden kom je uit op gemiddeld 67 kcal, net zoals bij droge witte wijn. Prosecco komt dan uit op 58 calorieën per 100 ml. Champagne bevat vaak net wat meer suiker dan Prosecco om de hoge zuurgraad te compenseren. De druiven in die in Noord-Italië gebruikt worden voor de productie van Prosecco hebben vaak net wat minder hoge zuren waardoor er minder suiker nodig is voor het maken van een mousserende wijn met een goede balans tussen zuren, suiker en alcohol. Wat ook meespeelt is het alcoholpercentage van mousserende wijn. Een mousserende wijn bevat gemiddeld 11,5 – 12% alcohol, terwijl het gemiddelde alcoholpercentage voor een witte wijn 12,5 – 13% is.

Hoeveel calorieën bevat een glas alcoholvrije wijn?

Nu we weten dat alcohol zorgt voor een hoger aantal calorieën in de wijn, weten we eigenlijk al dat een glas alcoholvrije wijn minder calorieën bevat dan een normaal glas wijn. Voor een glas alcoholvrije wijn gaat het Voedingscentrum uit van 38 kcal per glas van 100 ml. Veel alcoholvrije wijnen hebben wat meer zoet dan normale wijnen. Hoe meer suiker de alcoholvrije wijn bevat des te meer calorieën hij bevat. Kies je voor een goede droge alcoholvrije wijn dan bevat deze dus de minste calorieën. De wijnen van Eins-zwei-zero zijn mooi droog en van prachtige kwaliteit. Een glaasje van Leitz Eins-Zwei-Zero Riesling bevat slechts 31 calorieën. Klik hier om het assortiment alcoholvrije wijnen te bekijken.

Welke wijn bevat het minste calorieën?

Als je kijkt naar een stille wijn (een wijn zonder bubbels) bevat een droge witte wijn met een laag alcoholpercentage en een laag gehalte aan restsuiker de minste calorieën. Hierbij kun je denken aan bijvoorbeeld een Picpoul de Pinet of een Sauvignon Blanc uit de Loire. Champagne en Prosecco bevatten nog net iets minder calorieën mede door het lage alcoholpercentage. Een alcoholvrije wijn bevat het minste calorieën en kan soms een prima alternatief zijn voor jouw glas wijn!