Wijnblog

Wijn maken in een druivenschil

wijn-maken-in-een-druivenschil

Voordat wij een glas wijn voor ons hebben staan, is er heel wat aan vooraf gegaan. Eigenlijk zou je kunnen zeggen dat de druiven al een heel avontuur hebben beleefd, voordat ze als wijn in het glas belanden. Laten we eens beginnen in het hele vroege voorjaar, nog een beetje winter zelfs. De wijnboer heeft alles mooi gesnoeid en de druivenstok gaat, mits het zo’n 10 graden boven 0 is, lekker uitbotten. Er verschijnen knobbels en bobbels en dit worden dan takjes en bladeren en er komt bloesem! Meestal komen bij velen van ons nu de eerste kriebels voor een heerlijke Rosé in het eerste waterige voorjaarszonnetje! Dit is dan vaak een knisperende frisse nieuwe oogst Rosé… mmmm.

Ik dwaal af, terug naar de bloei! De knoppen van de druivenstok zijn heel fragiel en kwetsbaar. De weersomstandigheden kunnen alles verpesten in dit stadium. Nachtvorst, hagel of storm kunnen slopend zijn! Een hagelbui van een kwartier kan een hele wijngaard verruïneren. Om nachtvorst te bestrijden, wordt bijvoorbeeld de wijngaard beneveld, zodat er een ijsjasje om de knoppen komt of heel romantisch, er worden kacheltjes her en der aangestoken tussen de druivenstokken. Dit geeft een sprookjesachtige sfeer, zoals we de wijnbouw het liefst zien.

Nu komt de druif ter wereld! Bij de juiste omstandigheden, gaat deze mooi ontwikkelen en het liefst langzaam aromatisch rijpen. Dat wil zeggen op een bodem die lekker weinig voeding bevat met een goede afwatering, zodat de stok geen natte voeten krijgt. Een heerlijk zonnetje op de dag met een mooi briesje wind en een nachtelijke afkoeling en voilà, na ongeveer 100 dagen is de perfecte druif voor een glas wijn geboren!

De wijnboer, die dit hele gebeuren strak begeleid heeft, gaat nu over tot de pluk. Dit kan zijn met de hand, machinaal, ‘snachts om alles koel te houden, overdag, in één keer of in meerdere plukgangen. Er kan gewacht worden op de perfecte rijpe druif of de nog beetje te groene druif, ook ingedroogd of een vleug nobele schimmel is een optie. Kortom, welke wijnstijl wordt er nagestreven, dit bepaald wanneer er geoogst gaat worden. De andere factor om te oogsten is het weer, want is er bijvoorbeeld veel regen op komst, dan wordt er snel geplukt. We willen namelijk volle wijn en geen waterig sapje.

Voor ons flesje wijn, waar zo gemiddeld 700 druiven voor nodig zijn, wordt na het persen de fermentatie ingezet en zorgen suikers uit de druif en gisten voor omzetting naar alcohol, de basiswijn is er! En nu? De wijnmaker kan voor veel verschillende manieren kiezen, eigenlijk is de wijnmaker een kok en zijn de druiven zijn ingrediënten. Rijpen op een houten vat of maar een deel of op de gisten laten rijpen of misschien wel een lekkere bubbel ervan maken. Als dit allemaal gebeurt is, komt het bottelen en nog beter, het moment dat wij kunnen gaan keuren, proeven en het mooiste…. genieten!