Wijnblog

Eén wijn is geen wijn

een-wijn-is-geen-wijn

Eén wijn is geen wijn!

Twee wijn is een half wijn, drie wijn is een Paaswijn..

Wat gaan we doen met de Pasen en nog meer mijn ding…..welke wijn gaan we schenken met de Pasen. De Pasen in Nederland heeft niet voor een ieder dezelfde gedachte. Veel mensen staan stil bij de kruisiging van Jezus en vieren zijn wederopstanding, voor een ander deel staat het geheel in het teken van de paashaas en eieren zoeken met de kids en een derde viert gewoon een heerlijk lang weekend.

Hoe dan ook, we zien deze dagen veel mensen samen genieten. De supermarkten puilen uit van de stollen en de chocolade eitjes. De beenhammetjes en de lamsboutjes staan ook volop op het menu. Alles kakelvers en knisperend groen, want het is weer lente en we zij klaar met dikke stoofpotten en zwaar rood. Het is een nieuw seizoen, wij willen zon en terras met lichte, frisse wijnen, die frivool smaken. Behalve bij een mooi stuk Irisch beef van de Green Egg, dan lusten we best nog zo’n volle bak hout Malbec uit Argentinië. Ik zal trouwens heel eerlijk zijn, ik heb niet eens een Green Egg, maar het klinkt een stuk hipper in het verhaal dan mijn Webertje!

Even weer terug naar de wijn, mijn paaswijn wel te verstaan. Ik had bedacht dat ik een soort paastrio samenstel, waar iedereen de Pasen optimaal mee zou kunnen doorkomen, wat je ook gaat doen. Nou, daar komt ie dan; de starter ‘Piquepoul Rose’. Veel mensen kennen de druif Piquepoul noir niet, soms wel de witte druif in de variant ‘Piquepoul de Pinet’, deze groeit met name aan de oevers van het Franse meer van Thau, op de heuvels van het dorpje Pinet. De fles van deze Piquepoul Rose is al helemaal leuk, een karakteristieke smalle hoge fles met een scharrelend kippetje, de smaak is van zacht roze/rood fruit met wat frisse limoentjes. Zie je mij al dartelen?! Ideaal bij de lunch, als afsluiting van de strandwandeling, het voorgerechtje van steaktartaar met een kappertje, een zonnig terras.

Door naar wijn twee, dit is absoluut zonder enige twijfel, de Petit Paradis. De wijn heeft zelfs een paasetiket, maar dan gewoon altijd al. De Petit Paradis heeft als etiket een geopende ‘paradijselijke’ poort, je zou kunnen zeggen dat de wijn je naar hogere sferen brengt, maar dat gebeurt bij alle wijn als je er teveel van nuttigt. De Petit Paradis is zonder twijfel een unieke wijn en wederom uit zonnige Zuid-Frankrijk. De wijn is gemaakt van drie druiven, Grenache Blanc, Roussanne en Vermentio. De laatste druif heeft gerijpt in houten vat, de andere twee in RVS tanks. Na de rijping zijn ze samen één wijn geworden en ook nog eens een verdraaid mooie. Vermentino geeft iets knisperends fris met een mooie dikte van de rijping op hout en de andere geven de wijn sprankelende aroma’s als kweepeer en bloesem. Een topper op de paastafel als je je uitgesloofd hebt. Door de verschillende druiven en de goede smaak met dito afdronk, is het een fijn glas wijn die niet snel verveeld. Ik zeg “laat de Coq au Vin maar doorkomen”, een lekkere asperge-zalm schotel mag ook hoor.

Door naar wijn drie…..toch een rode….niet zo een hele zware…maar wel rood. Onbetwist Endrizzi Dalis Rosso, rode wijn, maar met zoveel zomerliefde erin, beter kunnen we het seizoen niet starten. Dalis is een bijzondere rode Italiaanse wijn. Een soort samengestelde wijn, maar anno 2019 is bijna alles en iedereen samengesteld! De wijn bestaat uit twee delen, wijngaard Trentino met de druif Teroldego en wijngaard Maremma met de druiven Petit Verdot, Cabernet, Merlot, Sangiovese. Zuivere Alpen lucht versus het Toscaanse bloed, wat wensen we nog meer. Heel tof is het om de wijn een tikje koeler te serveren, perfect als aperitief, maar een lamsboutje gegrild met groene asperges misstaan ook niet.

Hoe je de aankomende dagen ook gaat beleven, thuis, alleen, met familie, in de bossen, op een festival…..laten we er vooral van genieten.