Wijnblog

Leeftijd is als wijn, hoe ouder hoe beter

In simpele dingen kan veel kracht zitten. Wine folly krijgt het altijd voor elkaar om dingen te vereenvoudigen en lastige kwesties begrijpelijk te maken. Fijn vind ik dat. Dan is het moeilijke werk al gedaan voor je. Vandaag gaan we het eens hebben over het verjaren van wijn. Hoe zit het nou precies met de kleur en wat zijn de argumenten voor het kunnen herkennen van oude wijn. En is oude wijn eigenlijk wel beter?

Hoe ouder hoe beter

We hebben allemaal wel eens gehoord dat oudere wijn beter zou zijn. Maar is dit eigenlijk wel de waarheid? Er zijn in werkelijkheid meer wijnen die niet goed tegen het ouder worden kunnen dan wijnen die wel beter worden naarmate de jaren vorderen (slechts 3% van de totale markt). Deze wijnen zijn meestal niet zo lekker als ze net gemaakt zijn. Dat komt omdat deze wijnen echt beter worden met de jaren. Alle kwaliteiten van de wijn komen pas tot zijn recht na een aantal jaren.

Wat gebeurd er met de kleur van de wijn?

Naarmate wijn ouder wordt verandert de kleur. Maar niet ieder druivenras verkleurt hetzelfde. Merlot verkleurd namelijk sneller naar oranje dan andere variëteiten. Daar staat merlot ook bekend om dat proces is sneller dan bijvoorbeeld cabernet sauvignon. Als je lang genoeg wacht verandert de rode kleur in een wat bruinige kleur zoals een gebruinde appel.

Conclusie: een erg klein percentage van de wijnen verbeterd door de jaren heen. En ja, de kleur kan veranderen maar dit verschilt dan weer per druivensoort.

Weer wat geleerd!

Heb je de smaak te pakken en wil je nog meer leuke feitjes over wijn te weten komen? Lees onze andere wijnblogs over “Hoelang is wijn houdbaar?” en “Hoeveel calorieën zitten er in en glas wijn?”