Chardonnay: fris, fruitig en exotisch
Chardonnay is waarschijnlijk een van de meest bekende druifsoorten in de wereld. De drank wordt ook wel de kameleon onder de witte wijnen genoemd. De druif zelf heeft namelijk geen bijzondere kenmerken, maar haalt zijn aroma’s uit het gebied waar hij wordt verbouwd of verkrijgt zijn smaak dankzij de wijze van wijnbereiding. Komt de druif uit een koeler klimaat, dan is de wijn doorgaans licht en fruitig, met smaken van groene appel en limoen. Komt de druif uit een warmere regio, dan proef je tropisch fruit als ananas, guave en mango. Die smaaksensatie maakt chardonnay de favoriet van menig wijnmaker en -liefhebber. Proost!
Chardonnay bij de Heeren
Casa Silva Chardonnay
De Heeren Chardonnay
Pellehaut Harmonie de Gascogne Blanc
Romarion Chardonnay
Endrizzi Dalis Bianco
Bernardus Chardonnay
Coppola Diamond Collection Chardonnay
Salcuta Winemaker’s Way Chardonnay 1995
Nius Chardonnay
Stiegelmar Chardonnay
Endrizzi Chardonnay
Vinarius Chardonnay
Stiegelmar Hochäcker Chardonnay
Domaine Vincent Wengier Bourgogne Chardonnay
Besserat de Bellefon Bleu Brut Champagne
Endrizzi Brut
Kaiken Ultra Chardonnay
Endrizzi Masetto Doré
Ruinart Blanc de Blancs
Ruinart Rosé
Endrizzi Piancastello Riserva
Chanzy Crémant de Bourgogne
Moet & Chandon Ice Imperial
Noble Vines 446 Chardonnay
Castelnuovo Chardonnay
Kaiken Sparkling Brut
Moet & Chandon Rosé Brut Imperial
Lavantureux Frères Chablis
Moet & Chandon Nectar Imperial
Chardonnay, een wijn uit Bourgogne
De chardonnay druif is onlosmakelijk verboden met de Bourgogne streek in Frankrijk en heeft zijn naam dan ook te danken aan het gelijknamige dorp. De streek staat bekend om de productie van de grootste en populairste witte wijnen, zoals Chablis en Meursault. Doordat de druifstokken in een bodem van kalksteen staan, hebben de wijnen vaak een mineraal karakter. Al heeft de chardonnay niet zozeer een bodem van kalksteen nodig. Ten opzichte van andere druifsoorten, heeft chardonnay één groot voordeel. De druif kan zich namelijk goed aanpassen aan de bodem en het klimaat. Chardonnay kan daarom op allerlei soorten grond en in verschillende klimaten worden verbouwd.
Chardonnay, zoet of droog?
Chardonnay is niet meer weg te denken uit de wijnwereld. De meeste mensen kennen hem als een droge witte wijn. Na de vergisting bevat de wijn namelijk nog maar weinig restsuiker. Of de wijn droog of zoet is, is mede afhankelijk van de keuzes van de wijnmaker, bijvoorbeeld rijping in roestvrijstalen tanks of eiken vaten. Ook het klimaat speelt een rol bij de mogelijkheid zoetheid. Hoe warmer de regio waar de druif wordt verbouwd, des te meer suikers in de druif worden opgebouwd. Stopt de wijnmaker de vergisting voor al deze suikers zijn omgezet in alcohol, dan wordt de wijn zoeter.

Niet op hout gerijpte chardonnay
Als de wijn in stalen tanks gerijpt, dan komt de smaak dicht in de buurt bij een frisse pinot gris of sauvignon blanc. Bij chardonnay is de drank alleen net wat fruitiger en zachter. Rijpheid speelt ook een hele belangrijke rol. Zo heeft een jonge chardonnay een frisse smaak van appels, maar proef je bij een diepere rijping vijgen. De wijn is licht gelig van kleur. Op staal gerijpte chardonnay wordt veelal gemaakt in koudere klimaten, zoals Californië, Loire, Chablis en Chili.
Houtgerijpte chardonnay
Als er wordt gekozen voor rijping in eiken vaten, dan krijgt de wijn warme en vol warme smaken als vanille, boter en zelfs karamel. Als de rijping plaatsvindt in koelere klimaten, proef je een boterzachte chardonnay vol citrustonen. Maar komt de druif uit een warmer klimaat, dan proef je topische fruittonen. Je kunt houtgerijpte chardonnay herkennen aan de warm donkergele kleur. De wijn komt vaak uit warme regio’s, als Australië, Argentinië of Italië.
Chardonnay in champagne
Chardonnay mag dan ontzettend bekend zijn, maar wat velen niet weten is dat de druif ook wordt gebruikt bij de productie van champagne. Zie je op het etiket ‘blanc de blancs’ staan, dan kun je ervan uitgaan dat de champagne bestaat uit 100% chardonnay druif. De mousserende drank heeft een hogere zuurgraad en een frisdroge smaak. Blanc de blancs zie je niet heel vaak. Het is namelijk behoorlijk prijzig om alleen maar met deze druif te werken. Hoewel de term ‘champagne’ vaak wordt gebruikt om mousserende wijn aan te duiden, is dit niet altijd gegrond. Champagne mag alleen zo genoemd worden wanneer de mousserende wijn uit de Champagnestreek komt.
Champagnes met chardonnay
Lamotte Brut Champagne
Moet & Chandon Brut Imperial
Moet & Chandon Nectar Imperial
Ruinart Rosé
Champagne R de Ruinart Brut
Besserat de Bellefon Blanc de Blancs Champagne
Wat eet je bij een chardonnay?
Het moge duidelijk zijn: met een chardonnay kun je alle kanten op. Er zijn dan ook veel diverse wijn en spijs combinaties mogelijk en ze zijn allemaal even lekker! Afhankelijk van de regio waar de druif is verbouwd en of de wijn wel of niet op hout is gerijpt, zijn er eindeloze mogelijkheden. Heb je een lichte chardonnay die gerijpt is in stalen vaten, dan gaat die perfect samen met een frisse caesar salade. Maar kies je voor een houtgerijpte chardonnay, dan smaakt deze heerlijk bij een kalfsoester in romige saus. Daarnaast gaat een chardonnay, zoals de meeste witte wijnen, goed samen met visgerechten en schaal- en schelpdieren.
Wil je nog meer weten?
Stel gerust jouw vraag per mail aan ons via info@heerenvandewijn.nl of bel ons op 0318-514900.
Of ga terug naar onze klantenservice voor andere onderwerpen.