Chardonnay is de populairste druif ter wereld en staat ook overal ter wereld aangeplant. Wereldwijd staat maar 196.000 hectare aangeplant. Deze druif doet het goed in bijna ieder klimaat en op ieder bodemtype, hij heeft een goed aanpassingsvermogen en is daarom gemakkelijk te verbouwen. Chardonnay is een vroeg rijpend ras, is goed bestand tegen zowel kou als warmte, heeft een dunne schil, over het algemeen een lage zuurgraad en geeft hoge opbrengsten. Uit recent onderzoek is gebleken dat Chardonnay een kruising is van Pinot Noir en Gouais Blanc. Deze laatste druif komt voor in Kroatië. Chardonnay wordt ook vaak verward met Pinot Blanc. In de Elzas wordt voor Chardonnay het synoniem Weisser Klevner of Pinot Blanc Chardonnay gebruikt. Een druif die op zoveel plekken aangeplant staat krijgt natuurlijk ook veel verschillende namen, nog enkele voorbeelden hiervan zijn: Pinot de Bourgogne, Rousseau en Melon Blanc. 

 

Over het algemeen geeft Chardonnay aroma’s van gele appel, caramel, ananas, vanille en boter. Aangezien Chardonnay overal aangeplant staat bestaan er ook ongelofelijk veel verschillende stijlen gemaakt van deze druif. Denk aan een mousserende blanc de blancs of juist een romige chardonnay gerijpt op nieuw Frans eiken. 

Chardonnay uit een koel klimaat geeft vooral aroma’s van groene appel, citroen en peer. 

Deze druif in een warm klimaat geeft meer abrikoos, banaan, meloen, nectarine en mango.

Rijping op houten vaten zorgt ervoor dat de wijn romiger wordt en aroma’s ontwikkeld van honing, vanille, boter, hazelnoot en toast. 

Chardonnay hoeft dus niet altijd zware houtrijping te hebben gehad. In de jaren ‘80 – ‘90 kwam er veel zware vette chardonnay op de markt, vooral uit Californië. Als reactie hierop ontstond ook de uitspraak ABC, Anything But Chardonnay. Niet iedereen kon deze romige volle chardonnays waarderen. 

Omdat er zo veel verschillende stijlen voortvloeien uit de verschillende klimaten, verschillende bodemtypen en verschillende ‘opvoeding’, past Chardonnay dus ook bij uiteenlopende gerechten. De frisse wijnen passen mooi bij schaal- en schelpdieren, terwijl de vollere wijnen van Chardonnay beter passen bij de wat vettere vis, romige sauzen, gevogelte, avocado en pasta met vis. Ook een mooie combinatie is Chardonnay bij wat lichtere Franse kaasjes, zoals Camembert of Brie. 

De wijn op de goede temperatuur serveren is erg belangrijk, want dan komen de aroma’s het best tot zijn recht. De ideale serveertemperatuur voor houtgelagerde Chardonnay is tussen de 10 en 12 graden. De frissere variant zonder hout mag iets kouder geserveerd worden, namelijk tussen de 8 en 10 graden. 

Drink je graag Chardonnay? Proef dan ook een keertje Viognier, Roussanne, Marsanne en Semillon. Deze druiven hebben veel overeenkomende kenmerken en iets nieuws proeven is altijd leuk! 

Frankrijk:
Chardonnay wordt voor het eerst genoemd in Frankrijk, in de Bourgogne. De naam verwijst ook naar het plaatsje Chardonnay vlakbij Macon. De Bourgogne staat bekend om de Chardonnay die er gemaakt wordt. Enkele bekende voorbeelden zijn Chablis, Montrachet, Meursault en Corton-Charlemagne. De meeste Bourgogne wijnen zijn rijk, vol en op eiken gerijpt. De Chardonnay uit Chablis zijn meestal zonder houtrijping en hebben een hogere zuurgraad. Chablis is het meest noordelijke gebied van de Bourgogne, dit zorgt voor de hoge zuurgraad en frisse aroma’s. Chablis staat ook bekend om zijn minerale karakter, dit wordt veroorzaakt door de bodem, die lokaal kimmeridge genoemd wordt. Kimmeridge is een kalkrijke bodem met fossiele resten uit het prehistorisch tijdperk Kimmeridgien. Crémants uit de Bourgogne worden ook gemaakt van Chardonnay. Verder staat de druif in grote hoeveelheden aangeplant in Limoux, Champagne en Loire. De meest gebruikte druiven voor Champagne zijn Chardonnay, Pinot Noir en Pinot Meunier. Champagnes alleen gemaakt van Chardonnay komen als Blanc de Blancs op de markt.

Verenigde Staten: 

80% van de wijn die gemaakt wordt in de Verenigde Staten komt uit Californië. In Californië is Chardonnay de belangrijkste witte druif. De druif komt het mooist tot zijn recht in de wat koelere gebieden: Sonoma, Mendocino en het zuiden van Napa Valley. Deze wijnen kenmerken zich door tropische fruittonen in combinatie met tonen van boter, hazelnoot en hout. Ook Oregon en Washington zijn belangrijk voor de productie van Chardonnay. 

Australië 

In Australië vind je Chardonnay in Zuid-Australië, New-South-Wales, Victoria en Tasmania. In Margaret River staat de druif aangeplant op graniet rijke bodems, die ervoor zorgen dat de wijnen net wat eleganter en expressiever worden. Deze wijnen kenmerken zich door een evenwichtige balans van fruit en tonen van het hout, tonen van perzik, vanille en citroen.

 

In Italië vinden we deze druif vooral in Trentino, Franciacorta en Sicilië. Ook Chili is een belangrijke producent, hier staat Chardonnay vooral aangeplant in Casablanca Valley en Limari Valley. Zuid-Afrika, Spanje en Argentinië nemen ook nog een aanzienlijk deel van de productie voor hun rekening. In minder grote getalen staat Chardonnay ook in Moldavië, Nieuw-Zeeland, Hongarije, Rusland, Oostenrijk, Duitsland en Canada aangeplant. 

Resultaat 1–12 van de 77 resultaten wordt getoond

Castelnuovo Chardonnay

6,95
Cantina di Castelnuovo maakt sinds 1958 verschillende wijnen in het heuvelachtige gebied ten zuidoosten van het Gardameer. De meeste van

San Marzano Il Pumo Chardonnay

6,05
San Marzano is ontstaan toen in 1962 19 verschillende wijnboeren hun krachten bundelden om samen Cantine San Marzano op te

Lavantureux Frères Chablis Premier Cru Fourchaume

42,95
Domaine Lavantureaux is een familiedomein, gelegen in Lignorelles. Dit is een kleine gemeente met slechts 162 inwoners. Het maakt deel

Endrizzi Brut

22,50
Cantina Endrizzi behoort tot een van de oudste wijnhuizen in Trentino, er wordt al sinds 1885 wijn gemaakt. Het ligt

Saronsberg Cap Classique Brut

21,50
Wijnhuis Saronsberg is opgericht in 2004 en vernoemd naar de gelijknamige berg. De wijngaarden liggen in de Tulbagh vallei. Nick

Almenkerk Chardonnay

29,95
Het verhaal van Almenkerk Estate begint in 2002 wanneer de Belgische Nathalie Opstaele en Joris van Almenkerk verhuizen naar Zuid-Afrika.

Colline du Parc Blanc

6,95
Colline du Parc is een fijne wijn, gemaakt om bij iedere gelegenheid te drinken. De wijn wordt gemaakt op Domaine

Bodegas Anadas Care Blanco Sobre Lías

6,38
Bodegas Anadas is een familiebedrijf opgericht in 1932. De inmiddels hypermoderne winery ligt in D.O. Carinena in Aragon. De wijnen

San Marzano Gran Trio Bianco Salento

7,47
San Marzano is ontstaan toen in 1962 19 verschillende wijnboeren hun krachten bundelden om samen Cantine San Marzano op te

Crémant Veuve Ambal

14,50
Veuve Ambal is een echt familiebedrijf dat is opgericht in 1898. Het bedrijf is gegroeid tot een van de grootste

Lamotte Brut Champagne

33,00
Champagne Lamotte wordt geproduceerd door het wijnhuis Lamotte & Compagnie. Het bedrijf is gevestigd in de omgeving van Reims. Het