Pinot Noir: populair in heel de wereld
De Pinot Noir is een echte favoriet van menig wijnliefhebber. Het is misschien dan ook wel de meest populaire lichte rode wijn ter wereld. De druif is geliefd om zijn rode fruit-, bloemige- en kruidige aroma’s en geeft de wijn een geur, smaak en samenstelling die bij niet te evenaren is. Naast dat deze blauwe druif wordt gebruikt om rode wijn mee te maken, komt hij ook voor in mousserende wijnen als champagne. Proost!
Pinot Noir bij de Heeren
Salcuta Winemaker’s Way Pinot Noir Sec Roşu
Romarion Pinot Noir
Maison de la Villette Pinot Noir
Leitz Eins-Zwei-Zero Rosé Alcoholvrij
Leitz Eins-Zwei-Zero Sparkling Rosé Alcoholvrij
Dengler-Seyler Spätburgunder Trocken
Kaiken Sparkling Brut
Misty Cove Pinot Noir
Chanzy Crémant de Bourgogne
Chanzy Pinot Noir ‘Les Fortunes’ Bourgogne
Brogsitter Edition B Spätburgunder Trocken
Endrizzi Golalupo Pinot Nero
Brogsitter Ad Aram Spätburgunder Trocken
Chanzy Hautes Côtes de Beaune Rouge
Dengler-Seyler Spätburgunder Maikammer Heiligenberg
Lamotte Brut Champagne
Besserat de Bellefon Bleu Brut Champagne 37,5 cl
Bernardus Pinot Noir
Chanzy Santenay ‘Les Cornières’ Rouge 2022
Domein Holset Classic Brut
Besserat de Bellefon Bleu Brut Champagne
Moet & Chandon Brut Imperial
Veuve Clicquot Brut (Carte Jaune) Champagne N.V.
Moet & Chandon Nectar Imperial
Moet & Chandon Ice Imperial
Moet & Chandon Rosé Brut Imperial
Veuve Clicquot Rosé Champagne N.V.
Moet & Chandon Ice Imperial Rosé
Besserat de Bellefon Extra Brut Champagne
Besserat de Bellefon Blanc de Noirs Champagne
Over de Pinot Noir
Oorspronkelijk komt het blauwe druivenras Pinot Noir uit de Bourgogne in Frankrijk, maar ook in andere Franse regio’s wordt de druif aangeplant. De druif staat bekend om zijn dunne schil en geeft de voorkeur aan een koel klimaat. Daarnaast staat hij ook het liefst een kalkhoudende kleigrond. Dat maakt het verbouwen van de Pinot Noir nog best een uitdaging. Maar slaag je erin om goede druiven te oogsten, dan heb je ook echt wat, namelijk een prachtige, elegante wijn.
Ondanks deze beperkingen, heeft de Pinot Noir inmiddels ook voet gezet buiten Frankrijk. Je komt de druif veel tegen in landen als Chili, Duitsland (waar hij Spätburgunder wordt genoemd), Oostenrijk, Nieuw-Zeeland, Australië en de Verenigde staten.
Pinot Noir in Frankrijk
In Frankrijk is deze druif verantwoordelijk voor een groot aantal van de meest prestigieuze wijnen ter wereld. Zeker in de Bourgogne- en Champagnestreek worden wijnen van hoge kwaliteit geproduceerd en de Pinot Noir speelt hier een grote rol in. Deze wijnen zijn dan ook wereldwijd geliefd.
Pinot Noir in Nieuw-Zeeland
Samen met de Sauvignon Blanc, is de Pinot Noir hét visitekaartje van Nieuw-Zeeland. Doordat de grond daar zo’n 1600 kilometer beslaat, is het niet zo gek dat er klimatologische verschillen zijn. De koelen nachten en het zonlicht overdag zorgen voor de perfecte voor Pinot Noir druiven.
Pinot Noir in Italië
De Pinot Noir kunnen we ook terugvinden in het mooie Italië, al wordt de druif daar Pinot Nero genoemd. Deze druif wordt vooral in het noordoosten van het land en in Lombardije aangeplant. Pinot Noir wordt regelmatig gebruikt voor verschillende spumante wijnen.
De verschillende smaken van Pinot Noir
Een goede Pinot Noir staat vooral bekend om zijn aantrekkelijke geur. Jonge wijnen hebben een frisse en fruitige neus met smaken van aardbeien, frambozen en viooltjes. Door de zachte en soepele smaak is de wijn zeer toegankelijk voor iedereen.
Heb je een wat oudere Pinot Noir? Dan is er nog steeds een vleugje aardbei te herkennen, maar krijg je ook te maken met een wat stevigere geur van pruimen. De wijnen bevatten over het algemeen weinig tanine. De betere wijnen kunnen ondanks hun uitstekende kwaliteit dan ook op jonge leeftijd prima wat langer op de fles liggen.
Wat eet je bij Pinot Noir?
Wijn-spijscombinaties spreken niet altijd voor zich. Dit geldt echter niet voor de Pinot Noir. Het is een echte allemansvriend als het gaat om eten. Kip, lam, eend, eigenlijk alles uit de zee, maar ook diverse groente: een Pinot Noir kun je er prima bij hebben. Heb je een frisse wijn, bijvoorbeeld uit Bourgogne of Nieuw-Zeeland, probeer dan eens gevogelte, kalfsvlees of een salade met spekjes en croutons erbij. Voor de wat zwoelere stijlen, denk aan wijnen uit Australië en Californië), is gekruid eten zoals kip piri piri en Indonesische rendang zeer smakelijk.
Wil je nog meer weten?
Stel gerust jouw vraag per mail aan ons via info@heerenvandewijn.nl of bel ons op 0318-514900.
Of ga terug naar onze klantenservice voor andere onderwerpen.