Prosecco: levendige, aromatische en frisse mousserende wijn

Prosseco is de meest populaire mousserende wijn van Italië. Prosecco is hét perfecte aperitief. Maar door het relatief lage alcoholpercentage en frisse karakter is deze wijn stiekem geschikt voor ieder moment van de dag. Wil je er een echt feestje van maken, dan kun je prosecco cocktails of een scroppino (prosecco met citroen sorbetijs) maken. Verder kun je ‘m goed combineren met fruit, bijvoorbeeld aardbeien, perzik en frambozen. Zo ben je helemaal party ready… of gewoon voor de vrijdagavond als je zin hebt. Proost! 

LEVENDIG EN FRUITIG

Prosecco bij de Heeren

Blû Prosecco

10,50
Deze Prosecco is gemaakt van koud gefermenteerde wijnen en verrijkt met druivenmost. Hierna werd de wijn nogmaals gefermenteerd om de

Castelnuovo Prosecco Extra Dry

9,95
Cantina di Castelnuovo maakt sinds 1958 verschillende wijnen in het heuvelachtige gebied ten zuidoosten van het Gardameer. De meeste van

Sacchetto Prosecco Piccolo

4,95
Begin jaren ’20 werd het wijnhuis Cantina Sacchetto opgericht door Sisto Sacchetto. Het ligt in het stadje Trebaseleghe, precies op

Wat is prosecco?

Hoewel de naam misschien doet vermoeden, verwijst prosecco niet naar een streek in Italië maar naar de druif. De glera druif vormt de basis van deze mousserende wijn, welke wordt geproduceerd in het Veneto gebied ten noorden van Venetië. Een klein gedeelte van dit gebied staat bekend als de grand cru van de prosecco. Hier komen dan ook de mooiste (en duurste) prosecco’s vandaan.

Er zijn twee soorten prosecco: frizzante en spumante. Frizzante is de meest voorkomende prosecco soort. Deze variant heeft een wat lagere koolzuurdruk. Spumante daarentegen bevat meer koolzuur en meer mousse. Deze soort wordt gebotteld in een stevige fles en vervolgens afgesloten met een kroonkurk en een muselet, net als bij champagne. Maar let op: prosecco wordt nog weleens verward met champagne en cava, maar alledrie de dranken zijn wezenlijk verschillend.

Verschil tussen prosecco, cava en champagne

Prosecco, champagne en cava worden onterecht met elkaar verward. Alledrie zijn het mousserende wijnen, maar daar houdt de vergelijking wel zo’n beetje op. Prosecco is een levendige, fruitig een droge wijn. Cava daarentegen heeft een subtiele smaak en heeft meer een bittertje. Wil je een complexe, verfijnde bubbel, dan kies je voor champagne. Daarnaast wordt prosecco slechts van één druif, de glera, gemaakt. Cava bestaat meestal uit een mix van macabeo, parellada en xarel-lo en champagne uit chardonnay, pinot noir en pinot meunier. Dan de prijs. Vanwege de exclusiviteit is champagne de duurste mousserende wijn van alledrie. Je kunt een fles champagne krijgen vanaf 20 euro, maar de prijs kan zomaar oplopend tot duizenden euro’s. Op zoek naar een wijn voor rond de 10 euro? Kies dan een cava. De goedkoopste mousserende wijn is prosecco. Voor zo’n 5 euro heb je al een lekkere fles voor bij de borrel!

cava wijn kopen bij Heeren van de Wijn

Prosecco als welkomstdrankje

Organiseer je een feestelijke lunch of diner? Dan is prosecco het perfecte welkomstdrankje. Daar zijn verschillende redenen voor. Prosecco smaakt lekker fris, het is een dorstlessende drank en neutraliseert je smaak. Hierdoor kun je zonder problemen tijdens het voorgerecht overschakelen naar rode of witte wijn. Ben je een echte proseccoliefhebber, dan hoef je natuurlijk niet te wisselen!

Het moge duidelijk zijn, prosecco en feestelijke kleine hapjes zijn een match made in heaven. Kijk vooral naar de zoetheid van de wijn voordat je deze gaat combineren met gerechten. Over het algemeen is prosecco wat zoeter dan andere mousserende wijnen. Zo gaat de extra dry style bijvoorbeeld goed samen met gebak, koekjes, cake en andere zoete dingen.

Prosecco kopen?

Heb je binnenkort een feestje? Of ben je zomaar op zoek naar naar een mooie fles? Bij Heeren van de Wijn zit je goed. In ons assortiment vind je de lekkerste prosecco wijnen. Je kunt je favoriet zowel online als in een van onze wijnwinkels kopen. Tot snel!

Wil je nog meer weten?

Stel gerust jouw vraag per mail aan ons via info@heerenvandewijn.nl of bel ons op 0318-514900.
Of ga terug naar onze klantenservice voor andere onderwerpen.